Politika

Stefanović uručio izraelskom ambasadoru arhive o stradanju Jevreja u NDH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2022

-

17:00

Stefanović uručio izraelskom ambasadoru arhive o stradanju Jevreja u NDH
Stefanović uručio izraelskom ambasadoru arhive o stradanju Jevreja u NDH - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Nebojša Stefanović uručio je danas ambasadoru Izraela Jahelu Vilanu hard disk sa digitalnim kopijama više od 162.000 stranica arhivske građe koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata, saopšteno je iz Ministarstva.

Kopije arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, prema rečima Stefanovića, služe dokumentovanju i očuvanju sećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile šta se dogodilo, ali i kako bi se sprečili sramni pokušaji relativizacije zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

On je istakao da je saradnja Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Holokausta "Jad Vašem" veoma značajna i doprinosi jačanju sveukupnih odnosa između dve zemlje, zasnivanih na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda koji su delili i sudbinu strahovitog stradanja u Drugm svetskom ratu.

Vilan se zahvalio Stefanoviću i istakao da je saradnja Vojnog arhiva i Centra „Jad Vašem“ izuzetno značajna za Izrael, jer je važno da se istorijske činjenice sačuvaju od zaborava i da se ne dozvoli njihova revizija, kako se zločini ne bi ponovili.

Komentari (0)

Srbija