Politika

Narodna stranka: Država treba da ukine akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike

Komentari

Autor: FoNet

12/02/2022

-

22:04

Narodna stranka: Država treba da ukine akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike
Narodna stranka: Država treba da ukine akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi država zbog povećanih troškova poljoprivredne proizvodnje trebalo da ukine akcize na dizel gorivo za poljoprivrednike i istakao da je "potpuno neverovatno da to do sada nije učinila".

"Sve države u okruženju su oslobodile poljoprivredne proizvođače akciza kako bi bili konkurentni na evropskom tržištu, ali to u Srbiji nije slučaj. Akcize u Srbiji danas iznose 51,3 odsto od ukupne cene goriva, što znači da državi u budžet od akciza odlazi oko 90 dinara po litru dizela", rekao je Aleksić .

On je dodao da je neophodna i hitna intervencija države i pomoć poljoprivrednicima u nabavci veštačkog đubriva.

"Ako ima iole pameti kod ljudi na vlasti, oni bi hitno morali da daju subvencije po hektaru za nabavku veštačkog đubriva zbog poskupljenja od 300 odsto, i to na osnovu biljne strukture registrovanih poljoprivrednih gazdinstava", rekao je Aleksić za Newsmax Adria.

Aleksić, čije se gazdinstvo u Trsteniku bavi proizvodnjom jabuka, paradajza i salate u plastenicima, kao i celera na otvorenom, istakao je da podržava proteste poljoprivrednika i da će im se i sam pridružiti kao poljoprivrednik.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da u državama EU "u proseku 30 odsto budžeta odlazi za poljoprivredu, a u Srbiji ispod pet odsto".

"ako jedan naš proizvođač mleka, pšenice ili jabuka može biti konkurentan bilo kom proizvođaču iz EU, gde države ozbiljno i strateški ulažu u proizvodnju hrane? Nikako", zaključio je Aleksić. 

Komentari (0)

Srbija