Politika

Vučić: Nadam se povoljnijim cenama gasa, postoje alternative ali nemamo more i luke

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

15:40

Vučić: Nadam se povoljnijim cenama gasa, postoje alternative ali nemamo more i luke
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će i Srbija biti u problemu ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, ali da će svakako boje proći od drugih i da se nada povoljnijim cenama u dogovoru sa Rusijom.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je Medvedev danas poručio EU da će plaćati gas 2.000 dolara.

"Ne mogu da kažem da je to dobro za nas", rekao je Vučić i dodao da će nastojati da se umanje problemi Srbije u svetskoj krizi.

"Da učinimo da bude manja kriza nego u drugim zemljama. Ipak, 2.000 dolara za gas bi za nas bilo neizdživo. Nadam se da ćemo postići povoljniji dogovor", rekao je Vučić- 

Istakao je da ne zna ko bi u Evropi mogao da plati tako visoku cenu gasa, kao i da je gas iz drugih izvora "samo prazna priča", pošto tako može da se nadomesti samo deo potrebnih kolicicna gasa.

On je rekao i da će večeras, kada završi obaveze u Monaku, pre odlaska u Španiju, ponovo da se bavi time šta još može da se uradi kako bi se Srbija dodatno osigurala krizi.

"Postoje alternative, ali nemamo more i luke"

Vučić je povodom aktuelne situacije oko Ukrajine i moguće energetske krize rekao da postoje alternative za uvoz energenata, "ali je veliki hendikep što Srbija nema more".

Ukazao je da moramo da koristimo luke u susedstvu, ali da neke zemlje ne mogu da dođu, na primer, do luke Konstance zbog raznih multilateralnih odnosa.

Preneo je da je razgovarao sa predsednikom Irana, koji, kako je rekao, ima mnogo toga što nam je potrebno od nafte, gasa, đubriva...

"Ali organizujte to. Nije lako, ali verujem da ćemo s njima moći u budućnosti", objasnio je on.

"Zavladalo je pravo jačega"

Odgovarajući na pitanja novinara posle posete Monaku rekao da je Srbija jedna od retkih država koja se drži međunarodnog prava.

"Sada su zapadu puna usta poštovanja međunarodnog prava, a kada ih pitate za Kosovo, oni kažu 'kao sprečavali su genocid', a kada pitate koji genocid, kažu sprečavali su humanitarnu katastrofu jer su ljudi bežali sa Kosova. Kakva humanitarna katastrofa, kada je Kosovo mesec dana posle Kumanovskog sporazuma imalo više stanovnika nego pre?", zapitao je on.

Vučić je kazao da "nema odgovora ni na jedno ovo pitanje". Preneo je da mu je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao ranije da je gotovo sve u pravu, ali da je politička realnost drugačija.

"To da mi smo mali a neki drugi veliki mogu da prihvatim kao argument, ali da prihvatam da ste u pravu u to me ne možete ubediti", poručio je on.

Rekao je da je zavladala politika prava jačeg.

"Mi kao mali treba da se prikrijemo ispod kamena, da svi znaju da su naši principi stvarni, a ne po potrebi, i da sačuvamo svoju zemlju od bilo kakvog stradanja, a našem narodu obezbedimo pristojan život", zaključio je on.

Odgovor ambasadoru Ukrajine u Srbiji

Komentarišući izjavu odlazećeg ukrajinskog ambasadora u Srbiji u kojoj traži jasniji stav naše zemlje po pitanju poslednjih dešavaja u Ukrajini, Vučić je izjavio da će prihvatiti njegove molbe, nakon što on pozove svog predsednika Volodimira Zelenskog da osudi agresiju nad Srbijom, koju su sproveli SAD, Velika Britanija, Nemačka i druge zapadne zemlje.

Vučić je rekao da Ukrajina podržava integritet Srbije, kao što to čini i Rusija, te da Srbija podržava integritet Ukrajine, u čemu nije bilo promena.

"Međutim, on je od nas tražio da jasno osudimo rusku agresiju i tako dalje. Na to imam prost odgovor. Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstvo sa nekima. Ne odlučujemo mi o sudbini Ukrajine. Ali, ako je tako, pozivam ga da pozove svog predsednika Zelenskog i zamoli ga da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom sprovele SAD, Velika Britanija i druge zemlje", rekao je Vučić.

Kako je dodao, siguran je da će Zelenski to da uradi:

"A, čim on to uradi, prihvatiću sa radošću poziv Aleksandroviča i odgovoriti na njegove molbe".

Predsednik je poručio da takve izjave govore da svaka zemlja misli da ima pravo da traži od nekoga nešto, ne ostavljajući ga na miru.

Na pitanje koliko se sada mere reči malih zemalja, odgovorio je "da je mislio da je sada vreme da nam lupaju šamare i udaraju u glavu svaki dan"… što kaže nije prvi put.

Poručio je da su stavovi Srbije jasni.

"Nadamo se miru, dobrim odnosima sa svima. Suviše smo mali da bismo bilo kome pretili. A, jedini se veoma principijelno držimo međuanrodnog javnog prava i svima je to jasno. Zato i toliki strah oko KiM i svega drugog", rekao je Vučić.

Ponovio je da ćemo i mi reagovati, čim Ukrajina bude osudila agresiju u kojoj su stradale hiljade ljudi, mnogo naše zemlje, koju su sprovele te zemlje koje danas pomažu Ukrajin.

"Od takve reakcije nema ništa, zato što su njihovi interesi na Zapadu i potpuno drugačiji od naših. Naša politika je ka EU, ali bez kvarenja odnosa sa Rusijom i Kinom. I ta politika je izdržala teška iskušenja, i uveren sam izdržaće i ona koja su tek pred nama", rekao e Vučić.

Komentari (0)

Srbija