Politika

Brnabić: Nisu tačne tvrdnje da je Vlada odlučila da ne prihvati predlog EU o osudi ugrožavanja integriteta Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

13:19

Brnabić: Nisu tačne tvrdnje da je Vlada odlučila da ne prihvati predlog EU o osudi ugrožavanja integriteta Ukrajine
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić demantovala je danas informacije da su članovi vlade na jučerašnjoj sednici, na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "odlučili su da se neće prihvatiti predlog Evropske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, odnosno da apeluje na poštovanje međunarodnog prava".

Brnabić je na tviter nalogu navela da su te informacije, koje su objavljene u pojedinim medijima, "brutalna laž". 

"Plasirajući ovakve laži, direktno ugrožavate vitalne interese Republike Srbije - i vi, i oni koji vam ovakve stvari plasiraju"; navela je, između ostalog, Brnabić.

U medijima je, između ostalog, objavljeno da "Srbija nije prihvatila predlog EU da se osude svi koji ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i neće osuditi invaziju Rusije na tu zemlji". Takođe, navedeno je da na tom sastanku nije uopšte bilo govora o sankcijama Rusiji. 

Rusija je juče, naime, otpočela napad na Ukrajinu, a iako je saopšteno da će se vojna operacija odnositi na region Donbasa, predsednik Vladimir Putin je dodao da će ona biti usmerena na demilitarizaciju Ukrajine, a borbe i vojne akcije se vode i van regiona Donbasa. Zapadne zemlje najavile su najoštriji paket sankcija Rusiji do sada, a mere su osmišljene tako da stave rusku privredu pod pritisak i primoraju predsednika Vladimira Putin da obustavi vojna dejstva.

 

Komentari (1)

Srbija