Politika

Vučić: Članstvo Kosova u NATO je ideja političara iz SAD - cilj je da četiri zemlje EU koje su članice priznaju Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/02/2022

-

11:52

Vučić: Članstvo Kosova u NATO je ideja političara iz SAD - cilj je da četiri zemlje EU koje su članice priznaju Kosovo
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o zahtevu Kosova da postane NATO član, istakavši da će Srbija "uvek poštovati međunarodno pravo".

"Prvi put sam čuo za to pre par meseci - to nije ideja Albanaca sa Kosova, već političara iz SAD", rekao je Vučić na ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji nove fabrike kompanije Vaker Noizon.

"Oni time žele da nateraju četiri zemllje EU koje su članice NATO da priznaju nezavisno Kosovo. Situacija nije naivna za nas, ali ko god da prizna Kosovo, Srbija će se držati međunarodnog prava, poštovaćemo teritorijalni integritet", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je kao drugi razlog naveo pokušaj da se naša zemlja stavi pred svršeni čin, jer, kako kaže, tako neko želi da nam kaže "samo ste vi ostali da priznate Kosovo, i nemate izbora".

"Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Ali moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prva, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Što znači bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet", poručio je on.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Vučić je rekao da je na Srbiju vršen veliki pritisak da uvede sankcije Rusiji i da je "u poslednja tri dana ostario kao u prethodnih deset godina".

Podsetimo, kosovski ministar odbrane Armend Mehaj, nakon ruske intervencije u Ukrajini, zatražio je hitno članstvo Kosova u NATO i da SAD uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu.

Vučić: Lobiranje protiv Srbije

Americki kongresmen Riči Tores, kopredsedavajući albanskog kokusa, smatra da nikad nije bilo hitnije da tzv. Kosovo bude primljeno u NATO.

"U kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu, Kosovo ponovo traži članstvo u NATO-u", napisao je Tores na Tviteru i podsetio da se pre nekoliko nedelja zalagao za prijem tzv. Kosova u NATO.

"Nikad nije bilo hitnije da naši saveznici postupe ispravno", naveo je Tores.

Ministarka spoljnih poslova privremene prištinske administracije Meljiza Haradinaj Stubla u objavi na Tviteru predstavila je Toresa kao novog saveznika Prištine.

S druge strane, bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel reagovao je na zahtev Prištine upućen SAD da dobiju stalnu američku vojnu bazu i članstvo u NATO, i podsetio da je "sadašnja vlada upravo odbila američku pomoć za gasovod".

Grenel je krajem januara takođe na Tviteru naveo da je "aktuelna vlada Kosova, koju predvodi Aljbin Kurti, upravo odbila pomoć SAD za gas, što bi dramatično smanjilo cene.

"Narod treba da bude ljut", napisao je Grenel.

Komentari (0)

Srbija