Politika

Kurti: Pokušaćemo da pronađemo rešenje za izbore 3. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

15:48

Kurti: Pokušaćemo da pronađemo rešenje za izbore 3. aprila
Kurti: Pokušaćemo da pronađemo rešenje za izbore 3. aprila - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vlada privremenih prištinskih institucija pokušava, zajedno sa ambasadorima Kvinte i EU, da pronađe rešenje za srpske izbore zakazane za 3. april, rekao je premijer Aljbin Kurti uz tvrdnje da ne želi da se "bilo kom građaninu Kosova, koji ima državljanstvo Srbije oduzme pravo glasa."

Ali on je dodao da bilo kakvo rešenje o kome se odluci ne bi trebalo da narušava državnost i ustavnost Kosova, prenosi prištinska Koha.

"Izneli smo svoj stav i smatramo da s jedne strane ne treba da sprecavamo Srbe na Kosovu koji, osim što imaju državljanstvo Kosova i Srbije, imaju pravo glasa, ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu, Rezolucija od poslednjeg 15. januara, obavezuje nas na osnovu svakog rešenja koje ćemo preduzeti u budućnosti. U kontaktu smo sa ambasadama Kvinte i EU ovde kako bismo videli koje rešenje možemo da nađemo da se prava ne krše, i ni na koji način ne krše državljanstvo, ustavnost, vladavina prava i rezolucija", rekao je on.

Kurti tvrdi da su nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini i stavljanja Srbije, kako je rekao, na rusku stranu, "razgovori sa Srbijom znatno otežani u odnosu na prošlu godinu".

Naveo je i da sastanci na visokom nivou između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića takođe zavise od Brisela, prenosi prištinska Koha.

Kako je dodao, Evropa je u ratu, u Ukrajini se brani evropski kontinent, brani se zapadna demokratija i "naša je ljudska, građanska, demokratska obaveza da podržimo Ukrajinu i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, "dok se zna da Srbija nije uradila ni jedno ni drugo".

Komentari (0)

Srbija