Politika

Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, večeras sastanak sa patrijarhom Porfirijem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2022

-

14:27

Vučić za sutra zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, večeras sastanak sa patrijarhom Porfirijem
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 12 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, potvrđeno je za Euronews Srbija. Vučić će večeras razgovarati i sa patrijarhom Porfirijem, koga bi trebalo da obavesti o najnovijim dešavanjima, a uoči sutrašnje sednice Saveta. 

Sednica će biti održana u Palati Srbija, a članovi tog razgovaraće o aktulenim temama u vezi sa ratom u Ukrajini, ali i dešavanjima na Kosovu i Metohiji u vezi sa izborima, kao i energentskim i pitanjima snabdevanja osnovnim životnim namirnicama, koja su takođe u fokusu zbog rata koji se vodi na evropskom tlu.

Vučić je danas rekao da će Priština i Podgorica dobiti odgovor Beograda po pitanju zabrane glasanja na izborima. Kako je naveo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tražio je od Beograda da prizna nezavisno Kosovo kako bi se organizovali izbori na teritoriji KiM. Predsednik je poručio i da će odgovor biti sa "dalekosežnim posledicama".

Predsednik je rekao i da je pred Srbijom težak period. "Situacija u svetu biće sve komplikovanija i nemam sumnje, biće sve teža, umesto prekida sukoba, mogu da kažem da će sukobi biti žešći i veći, da će histerija i ludilo da se nastavi u Evropi, ali i u čitavom svetu", kazao je Vučić ocenjujući da to za Srbiju predstavlja veliki teret.

Poslednja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana krajem februara

Poslednja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održava je 25. februara, kada je tema takođe bila vezana za rat u Ukrajini, ali i stav Srbije po pitanju tih dešavanja. I uoči tog sastanka Vučić se sastao sa patrijarhom SPC. Tada je Savet za nacionalnu bezbednost doneo zaključak u 15 tačaka u kome se izražava stav Srbije o situaciji u Ukrajini. U dokumentu se, između ostalog, ističe da Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zalaže za mir, ali i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji, niti bilo kojoj državi.  

Savet za nacionalnu bezbednost je telo Republike Srbije koje obavlja poslove i zadatke iz oblasti nacionalne bezbednosti, razmatra pitanja iz oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i rada službi bezbednosti, predlaže nadležnim državnim organima mere za unapređenje nacionalne bezbednosti... 

Članovi Saveta su predsednik Republike, predsednik Vlade, ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i direktori službi bezbednosti. 

Komentari (0)

Srbija