Politika

Vučić sa ambasadorima Kvinte, Stano: Odluka Prištine o izborima u suprotnosti sa njenim evropskim ciljevima

Komentari

Autor: Tajug/Euronews Srbija

22/03/2022

-

15:55

Vučić sa ambasadorima Kvinte, Stano: Odluka Prištine o izborima u suprotnosti sa njenim evropskim ciljevima
Vučić sa ambasadorima Kvinte, Stano: Odluka Prištine o izborima u suprotnosti sa njenim evropskim ciljevima - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Svemu je prethodila i današnja potvrda, koja je stigla od portaporla EU Petera Stana, da je Priština odbila da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji KiM. Upravo je taj stav Prištine, koji dodatno zaoštrava situaciju uoči glasanja 3. aprila, bila jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Palati Srbija.

Predstavnici zemalja Kvinte su u više navrata insisitrali na tome da se glasanje na srpskim izborima omogući i Srbima na Kosovu. Ovakva praksa postojala je sve do nedavnog referenduma kada je Srbima onemogućeno glasanje na Kosovu, te su se izjašnjavali u opštinama na jugu Srbije. 

Predstavnici međunarodne zajednice, u prvom redu država Kvinte u više navrata su apelovali na Prištinu da omogući glasanje. Uprkos tome problem i dalje nije rešen, a sve dodatno komplikuje najanovija odluka Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da su sve manje šanse da će do dogovora doći do početka aprila uz ocenu da ”Kurti stvara nepremostive probleme”.

Stano: Vidimo da je Srbija ta koja je otvorena za nalaženje rešenja

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je odbijanje Prištine da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na teritoriji KiM, na izborima u Srbiji 3. aprila, u suprotnosti s evropskim putem Prištine i zaštitom demokratskih prava svih građana, na čemu Priština stalno insistira u svojim izjavama u Briselu. Istovremeno u Beogradu su u toku konsultacije predsednika Srbije Aleksandar Vučuića s kosovskim Srbima, ali i s predstavnicima država Kvinte o izlasku iz ove krize.

”Vidimo da je Srbija ta koja je otvorena za nalaženje rešenja i žalimo što nema konsenzusa između partija na Kosovu gde su odlučili da odbiju konstruktivne predloge Kivinte. Ovu odluku vidimo kao suprotnu opredeljenju Kosova za evropsku budućost i suprotnu zaštiti demokratskih prava svih građana uključujući i građane koji ne pripadaju većinskoj populaciji”, kaže Stano.

Stano je iz Brisela poručio da su i EU i predstavnici Kvinte pokušali da predstave ”praktično i prihvatljivo” rešenje za glasanje Srba na KiM koristeći analogiju ranijih primera ”glasanja građana van njihovog mesta porekla”, ali da za sada Priština na to ne pristaje.

Na pitanje medija da li EU planira sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ”pre izbora u Srbiji“, kako bi se eventualno razgovaralo o procesu galasanja na KiM, Stano kaže da takav sastanak za sada nije planiran.

"Radimo na tome i pozivamo obe strane da se ponašaju konstruktivno i odgovorno kako bismo mogli da organizujemo taj sastanak”, kaže Stano.

Portparol EU je na konferenciji za medije u Briselu danas ponovio očekivanje EU da se ”obe strane” uzdrže od retorike koja bi povećala tenzije, da se odgovorno ponašaju i aktivno angažuju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Situacija u svetu biće sve komplikovanija"

Odbijenje Kosova da odobri glasanje na izborima u Srbiji 3. aprila jedna je od tema današnjeg sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, ali i onog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao danas sa Srbima sa Kosova i Metohije. Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Milan Radojičić, Dalibor Jevtić, direktor BIA Bratislav Gašić...

Predsednik Vučić rekao je juče da će Priština i Podgorica dobiti odgovor Beograda po pitanju zabrane glasanja na izborima. Kako je naveo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tražio je od Beograda da prizna nezavisno Kosovo kako bi se organizovali izbori na teritoriji KiM. Predsednik je poručio i da će odgovor biti sa "dalekosežnim posledicama". Vučić je takođe rekao i da je pred Srbijom težak period.

"Situacija u svetu biće sve komplikovanija i nemam sumnje, biće sve teža, umesto prekida sukoba, mogu da kažem da će sukobi biti žešći i veći, da će histerija i ludilo da se nastavi u Evropi, ali i u čitavom svetu", kazao je Vučić ocenjujući da to za Srbiju predstavlja veliki teret.

Veliki ulog

Euronews TV

Naime, iz ugla Beograda, čeka se da odluku o glasanju donesu nadležni u Prištini, dok iz ugla Prištine, Beograd prethodno mora da podnese zahtev za to. U "pet do 12", ni građani ni zvaničnici ne znaju kako će 3. april izgledati na teritoriji KiM.

Sam Kurti je, nakon sastanka sa kosovskim diplomatama, rekao da će glasanja na Kosovu biti, ukoliko dođe do sporazuma Beograda i Pritštine. Takođe, misija OEBS-a na Kosovu istakla je spremnost da učestvuje u izbornom procesu.

Posmatrajući trenutnu situaciju, Isak Vorgućić, direktor Radio televizije KiM rekao je za Euronews Srbija da je sada izvesnije da će se izbori održati nego što je to bilo pre mesec dana.

"Trenutno još uvek nije jasno da li je Beograd poslao zahtev Prištini. Priština je pre nekoliko dana izjavila, odnosno zvaničnici, da zahtev još uvek nije poslat. To je verovatno prvi korak i meni je to tada nagovestilo da Priština možda ima nameru da dozvoli izbore, verovatno pod pritiskom nekih stranih partnera i to je dobro", kazao je Vorgučić.

Sa novim razvojem situacije, o čemu je govorio i portparol EU Peter Stano, situacija je međutim komplikovanija, 

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, dodajuči da je sve bliži trenutak kada bi to moralo konačno da se odluči jer kako kaže, i OEBS traži vreme za pripremu.

"Oni koji su učestvovali u dijalogu u optimistični, kažu da su dogovori blizu, ali se to ne vidi, nema naznaka radova na pripremi organizacije izbora ne znam na čemu se zasniva taj optimizam", kazala je ona za Euronews Srbija.

Ono što za Prištinu može biti sporno to što prethodno nije dozvolila glasanje na referendumu u januaru.

"Sa druge strane, zbog toga što su zabranili referendum, sada pred svojom javnošću nemaju dovoljno opravdanja zašto bi dozvolili republičke izbore. Dakle, ta zabrana referenduma je vrlo dobro prošla u albanskoj javnosti na Kosovu. Sada, kada bi dozvolili izbore, mislim da se to ne bi baš ukopilo u Kurtijev politički imidž", rekao je Vorgučić.

Na prethodnu zabranu održavanja referenduma podsetio je i Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, koji je podsetio i na donetu rezoluciju, koja se odnosi i na izbore.

"Skupština Kosova je nedavno donela rezoluciju kojom nije dozvolila referendum Srbije na Kosovu, ali u toj rezoluciji piše da se ne mogu ni izbori održati. Obzirom na tu rezoluciju koju je Skupština Kosova donela, naravno bez glasova Srpske liste, ali sa apsolutnom većinom, premijer se poziva na tu rezoluciju, ne samo u javnosti, nego on to predstavlja i zemljama Kvinte i svima onima koji su na neki način možda vršili pritisak na njega, u pozitivnom smislu, da se dozvoli, da se nađe modalitet održavanja izbora", kazao je Šeholi.

Pritisci na Prištinu

Podsetimo, u prethodnom periodu, Prištini su stizali pozivi međunarodne zajednice da se omogući glasanje Srbima. Savetnik u Stejt departmentu Derek Šolet razgovarao je i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i naglasio važnost da se biračima sa pravom glasa na KiM omogući da 3. aprila učestvuju na izborima koje je raspisala Srbija.

Nakon ovih razgovora glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao da je potrebno da Vlada Srbija uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi zatražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova, a zatim je potreban sporazum.

On tvrdi da je Beograd "pristao da putem Kancelarije za vezu" Prištine u Beogradu pošalje zahtev za "pomoć u održavanju izbora". Zapravo, ne izbora, jer ne bi postojala kampanja, već za prikupljanje glasova na teritoriji Kosova, rekao je Bisljimi.

Komentari (0)

Srbija