Politika

Liturgija u Hramu Hrista Spasa uzburkala duhove u Prištini: Grafiti mržnje, protest studenata i zahtev za rušenjem

Komentari

Autor: A. Ćuk/Euronews/Kossev

11/06/2021

-

12:21

Liturgija u Hramu Hrista Spasa uzburkala duhove u Prištini: Grafiti mržnje, protest studenata i zahtev za rušenjem
Liturgija u Hramu Hrista Spasa uzburkala duhove u Prištini: Grafiti mržnje, protest studenata i zahtev za rušenjem - Copyright A. Ćuk

veličina teksta

Aa Aa

Ispred nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine održan je protest grupe studenata zbog jučerašnje liturgije koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije. Liturgija, koja je juče u tom hramu održana prvi put posle 23 godine, podigla je buru u Prištini, policija je u više navrata obilazila verski objekat, a jutos je na vratima Hrama Hrista Spasa osvanuo grafit ispisan crvenim slovima, na engleskom jeziku "Isus mrzi Srbe“. 

Kosovski zvaničnici koji su se oglašavali po pitanju liturgije izneli su niz optužbi prema kojima je liturgija u hramu ne samo provokacija, već i bezbednosni rizik. Kosovski studenti su na današnjim protestima tražili da se hram sruši, a nosili su transparetne na kojima je, između ostalog, ispisano "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kirtija".

Studenti rušenje hrama traže jer je, kako tvrde, izgrađen za vreme Slobodana Miloševića, a navodno kamen temeljac položio je Željko Ražnatović Arkan. Skup je, kako javlja reporter Euronews Srbija, prošao mirno.

Nakon jučerašnjeg obreda, hram je obišla i kosovska policija i izvršila uviđaj, javili su prištinski mediji.

A. Ćuk

 

Šta se desilo

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče  liturgiju u nedovršenom Hramu Hrista Spasa u centru Prištine, prvi put od 1998. godine. Liturgiju povodom Vaznesenja Gospodnjeg vladika je služio sa sveštenstvom i vernicima, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Printscreen YouTube/Milos Peric

 

 

Ubrzo potom objavljeno je da je kosovska policija došla do crkve Hrista Spasitelja, a kosovski mediji preneli su da je policija bila "u inspekciji".

Povodom liturgije oglasio se i kosovski ministar omladine, sporta i kulture Hajrula Čeku, ocenivši da je reč o "kršenju pravila javne bezbednosti na Kosovu".

 

 

On je naveo da je objekat izgrađen na posedu Univerziteta u Prištini.

„...obavešteni smo o događaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, održanom u nedovršenoj zgradi koja je izgrađena na imanju u vlasništvu Univerziteta u Prištini, u vreme srpskog represivnog režima na Kosovu. Kosovska policija nije unapred obaveštena o ovoj aktivnosti i to predstavlja kršenje pravila javne bezbednosti na Kosovu“, poručio je Čeku .

Podsećajući na to da je crkva, to jest, kako je Čeku opisao „imovina na kojoj je uspostavljena nedovršena struktura“, trenutno u postupku spora sa prištinskim univerzitetom "Hasan Priština", kao stranom koja tuži, i bez spominjanja kontratužbe SPC, Čeku je naveo dalje:

"Nijedna stranka koja je deo sudskog postupka ne usuđuje se da vrši pritisak na sudove. Pozivamo da se takve situacije ne ponavljaju i da se zainteresovane strane u ovom sudskom predmetu uzdrže od direktnog ili nasilnog pritiska na pravosudne institucije“.

A. Ćuk

 

Oglasio se i Daut Haradinaj, koji će se kandidovati za prištinskog gradonačelnika ispred AAK i nazvao je ovaj događaj „uvredom za građane Kosova“ i provokacijom, pozivajući vladu i opštinu da odmah reaguju.

Jutro potom na vratima crkve osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe".

Fotografiju je na Tviteru podelio diplomata i pisac Jan Bankroft. On je naveo da je grafit ispisan nedavno na crkvi u kojoj je u čertvrtak, prvi put posle 23 godine, služena liturgija.

Pripadnici Socijaldemokratske partije Kosova ispisivali su uvredljive poruke na zidinama i vratima hrama u Prištini, pa je na vratima i na bočnoj strani crkve na albanskom napisano "Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija", prenosi Kosovo onlajn.

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je liturgija održana uz dozvolu Vlade Kosova, jer to, prema njegovim rečima, ne može biti osigurano bez dozvole, obezbeđenja i političke podrške.

"Ova liturgija je bar religiozna. Sve ostalo u vezi s tim je političko, usmereno samo na iskrivljenje istorije, istine i opravdanja genocidnog režima, poput Miloševićevog. Ruševine podignute i nedovršene u vreme okupacije trebalo je tretirati kao takve – projekat šovinističkog otuđenja protiv Albanaca koji je zaustavljen i nikada nije završen", poručio je Hodžaj takođe preko Fejsbuka.

"Verska netrpeljivost iz Prištine"

Direktor Kancelarije za KiM, dolazak kosovske policije na lice mesta je ocenio kao „brutalnu demonstraciju sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine“.

On je reakciju Prištine nazvao sramnom  i nedvosmislenom porukom Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Printscreen YouTube/Milos Peric

 

"Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta", naveo je Petković.

"Ma šta javno pričali i u pismima se kleli, jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je i usledila nervozna reakcija na oživeli hram", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Nekadašnji kosovsk ministar iz Srpske liste, Dalibor Jevtić koji je juče bio među vernicima na liturgiji u Prištini uviđaj koji su prišinske vlasti organizovale nazvao je „neprimerenim odgovorom vlasti“ na poziv Episkopa raško-prizrenskog Teodosija na mir i suživot“.

„Liturgija, molitva, poziv na mir i suživot jutros u Prištini od strane vladike Teodosija. Niti jedna politička izjava od strane bilo koga. Nakon uskršnje ‘čestitke’, 0 vakcina za Srbe na Kosovu i kršenje prava Srba odgovor vlasti – slanje policije i uviđaj oko hrama Hrista Spasa“, navodi se u Jevtićevoj reakciji na Tviteru.

 

 

Juče je, posle 23 godine, u nedovršenom Hramu Hrista Spasa obeležena hramovna slava Vaznesenje Gospodnje i služena liturgija. Liturgiju je, uz prisustvo desetak vernika, služio Episkop raško-prizrenski Teodosije, a domaćica slave je bila Đurđa Drmončić koja i danas živi u Prištini.

Diplomata i pisac Jan Bankroft objavio je na Tviteru da je posle jučerašnje liturgije u nedovršenoj crkvi Hirsta Spasa u Prištini osvanuo grafit na engleskom jeziku: "Isus mrzi Srbe".

Spor oko zemljišta

Hram Hrista Spasa je građen devedesetih godina prošlog veka, još je nedovršen jer su prištinske vlasti zabranile radove na njenu. Sagrađen je u samom centru Prištine i nalazi se u blizini univerzitetskog kampusa. 

Studenti Albanci su nekoliko puta protestovali, zahtevajući da se hram sruši jer se, kako su navodili, nalazi na zemljištu koje je vlasništvo univerziteta, ali i da je politička građevina jer je izgrađena za vreme Slobodana Miloševića. 

Printscreen YouTube/Milos Peric

 

Kosovski apelacioni sud je još 2017. godine, na tužbu studentske organizacije koja je predvodila proteste, doneo odluku da zemljište na kome se crkva nalazi pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i pored toga, na crkvi je lokalna administracija zabranila dalju gradnju.

Crkva je je jedno vreme služila kao javni toalet, kao sklonište za beskućnike, deo javnosti je bio revoltiran nakon što je u njoj snimnjen spot albanske pevačice Ele Istrefi koji je ocenjen kao neprikladan.

Šta traže studenti

Današnji skup prištinskih studenata inače je juče najavio Studentski parlamenta Univerziteta u Prištini "Hasan Priština". Oni su u proglasu najavili okupljanje ispred objekta Srpske pravoslavne crkve, kao reakciju "protiv religiozne aktivnosti/obreda koja je održana u ilegalnom objektu u okviru prostorija univerziteta". 

A. Ćuk

 

 

Dobili su podršku i od Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“ koji je izrazio „duboku zabrinutost zbog verske ceremonije koju je juče organizovala Srpska pravoslavna crkva, u zgradi koju je nelegalno izgradio bivši srpski režim u kampusu UP“.

Ovaj Univerzitet obavestio je javnost da se postupak i lokacija izgradnje ovog objekta trenutno vode u parničnom postupku u Osnovnom sudu u Prištini, pa zbog toga jučerašnji razvoj događaja vide kao “ pokušaj da se UP izvede pred svršen čin, kao i pokušaj uticaja na sudski proces“.

Navode i da će preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi univerzitetski kampus oslobodio svih nelegalno izgrađenih objekata, uključujući i objekat u „kome je organizovana dotična ceremonija“.

Komentari (0)

Srbija