Politika

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija o izveštaju SE: Srbija postigla "zlatni standard"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

11:08

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija o izveštaju SE:  Srbija postigla "zlatni standard"
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija o izveštaju SE: Srbija postigla "zlatni standard" - Copyright UIKS KPZ Sremska Mitrovica

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srbija je u potpunosti rešila pitanje smeštajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama i nije više među zemljama koje imaju problem preopterećenosti, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope (SE).

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je Srbija zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste SE, do 2020. godine rešila ovo vrlo važno pitanje zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima.

"Izveštaj pokazuje da je Srbija postigla 'zlatni standard' i rešila pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država u Evropi koje godinama imaju veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Rumunije, Kipra, Grčke", ukazao je Carević.

UIKS KPZ Sremska Mitrovica

 

On je rekao da je posebna pažnja poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

"U svim ustanovama smo od 2012. godine imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika", naveo je on.

On je dodao da će Okružni zatvor u Beogradu od juna imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

U 2020. godini u KPZ Sremska Mitrovica je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika.

U izveštaju SE za 2020. je navedeno i da se nije desilo nijedno bekstvo iz zatvora tako da se kazneno-popravne ustanove u Srbiji godinama unazad svrstavaju u evropske bezbedne zatvore.

UIKS KPZ Pančevo

 

Pad u popunjenosti zatvora od 2010. godine

U januaru 2021. godine u Srbiji je bilo 10.540 zatvorenika, što je pad u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 11.077, navodi se u godišnjem izveštaju Saveta Evrope. 

Popunjenost zatvora u Evropi u januaru prošle godine bila je 85,4 odsto, a u Srbiji je to 93,9 odsto, što je značajan pad u odnosu na januar 2010. godine, kada je broj zatvorenika bio 7,3 odsto veći od kapaciteta zatvora.

Od ukupnog broja zatvorenika, u Evropi je 21,7 odsto bilo onih koji su u istražnom zatvoru, dok je u Srbiji taj procenat iznosio 18,6 odsto. U Evropi je prošle godine u zatvorima prosečno bilo 4,7 odsto žena, a u Srbiji ih je bilo 4,3 odsto

Komentari (0)

Srbija