Politika

Dačić sa austrijskim kancelarom: Putovanja važna sa stotine hiljada Srba u Austriji, podrška Srbiji na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2021

-

19:00

Dačić sa austrijskim kancelarom: Putovanja važna sa stotine hiljada Srba u Austriji,  podrška Srbiji na putu ka EU
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić završio je danas posetu Austriji susretom sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom koji mu je preneo jasnu podršku Austrije na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ja sam imao niz sastanaka sa najvažnijim političkim ličnostima Austrije, mogu da kažem da je zaključno sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, glavni ton u razgovorima bila izražena želja za daljim razvojem naših prijateljskih odnosa. Izražena je jasna podrška Austrije našem pridruživanju Evropskoj uniji, želja da se što pre normalizuje život odnosno da se nađe rešenje da ljudi mogu slobodno da putuju", rekao je Dačić

To, kako je objasnio, znači da kad je reč o sertifikatima, svi imaju u vidu da postoje različite vakcine i da bi trebalo svima omogućiti putovanja bez obzira na vakcinu koju su primili, s obzirom da postoje ograničenja zavisno od zemalja, odnosno određene rezerve oko ruske i kineske vakcine, bar kad je reč o Austriji.

"Imajući u vidu da se sve više normalizuje situacija i ukidaju restriktivne, mere to je veoma važno pitanje za više stotina hiljada naših građana koji žive u Austriji i onih koji bi iz Srbije putovali u Austriju", rekao je Dačić.

Sa druge strane, kako je istakao, austrijski sagovornici su izrazili želju da se što pre ponovo fokusiramo na ekonomiju i da organizuju niz aktivnosti imajući u vidu da je prošle godine za 15 odsto smanjen obim naše spoljnotrgovinske razmene.

"To su bile osnovne poruke. Austrija želi da pomogne Zapadnom Balkanu da što pre uđemo u EU", rekao je Dačić u izjavi.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

 

Što se tiče razgovora sa parlamentarcima, Dačić kaže da očekuje njihovu posetu Beogradu i nastavak zajedničkih aktivnosti i organizovanje sastanaka naših zajedničkih grupa prijateljstava

"Bez obzira što imamo određene političke razlike koje se tiču pre svega Kosova i Metohije, treba da insistiramo više na onim stvarima koje nas spajaju, a ne koje nas razdvajaju", rekao je Dačić.

On je dodao da je veoma zadovoljan posetom Austriji kao i da je bilo prilike i za razmenu mišljenja i o regionalnim pitanjima, ali i o odnosima velikih sila.

"I kancelar i ja smo mišljenja da bi trebalo što pre da dođe do popuštanja u međunarodnim odnosima, da hladni rat nije opcija kojom treba da se ide u narednom periodu, imajući u vidu globalne izazove sa kojima smo suočeni", rekao je Dačić.

Takođe u razgovorima je bilo reči i o našim ljudima koji žive u Austriji.

"Pozivam sve naše ljude da imajući u vidu da se Srbija ekonomski razvija, da razmisle o tome da dođu u Srbiju, da budu gazde a ne da ovde rade kao gastarbajteri širom Evrope, odnosno da se otvara mogućnost za jedan novi ekonomski početak Srbije", zaključio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija