Politika

Kurti razgovarao sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

11:47

Kurti razgovarao sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je danas sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca o nedavno održanim izborima u Srbiji, na kojima su učestvovale dve liste iz ove tri opštine - "Koalicija ujedinjenih Albanaca" i "Albanska demokratska alternativa".

Kako prenosi Kosovo onlajn, Kurti je na sastanku rekao da je pasivizacijom više od 6.000 adresa učinjena velika nepravda Albancima tvrdeći da je to "tiho etničko čišćenje" koje ima velike posledice.

"Ovi izbori nisu bili ni slobodni ni demokratski. Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu bio je još jedan štetan faktor za izborne rezultate. Generalno stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatorsku i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", rekao je on.

Kurti je dodao da situaciju ne treba dodatno pogoršavati međusobnim sukobima, aludirajući na smenu gradonačelnice opštine Preševo Ardite Sinani, piše Ekonomia onlajn.

Na sastanku su Albance sa juga Srbije predstavljali Ardita Sinani, gradonačelnik Biujanovca Nagip Arifi, predsednik Partije demokratske akcije Šaip Kanberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demiokratske partije i zamenik gradonačelnika Preševa Ragmi Mustafa.

Prisutni su bili i predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za demokratski napredak Šćiprim Musljiu, predsednik Albanske demokratske alternative Armend Aljiu, odbornik u opštini Medveđa Fehmi Beha i član Saveta za međunacionalne odnose u opštini Medveđa Arben Ferati.

Iako je bio pozvan, na sastanku nisu bili predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik opštine Preševo, kao i predsednik Pokreta za reforme Sami Saljihu.

Komentari (0)

Srbija