Politika

Peking: Kineski avioni dopremili redovnu vojnu isporuku Srbiji

Komentari

Autor: AP, Tanjug

11/04/2022

-

13:17

Peking: Kineski avioni dopremili redovnu vojnu isporuku Srbiji
Peking: Kineski avioni dopremili redovnu vojnu isporuku Srbiji - Copyright AP Photo/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan rekao je da su vojni avioni iz te zemlje koji su u subotu sleteli u Beograd dopremili "redovnu vojnu isporuku Srbiji" u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje.

Džao je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom", ne iznoseći više detalja, prenosi AP.

Ta američka agencija juče je javila da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navodi, "tajnoj operaciji" koja se odigrala tokom vikenda.

Pozivajući se na medije i vojne eksperte, AP navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Američka agencija je dodala da eksperti isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO, Turske i Bugarske vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim Patriotom ili ruskim S-300 sitemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila, dodaje se u tekstu AP.

Komentari (0)

Srbija