Politika

Vučić sutra sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

13:03

Vučić sutra sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šahin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom.

Vučić će američke senatore primiti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u 14 sati, najavljeno je iz Pres službe Predsednika.

Demokratski senatori Džin Šahin i Kris Marfi, izjavili su ranije za "Glas Amerike", da u Vašingtonu postoji dvostranački interes za američki angažman na Zapadnom Balkanu i pružanje ekonomske i svake druge podrške njegovim evropskim aspiracijama.

Uticaj Kine i Rusije jedno je od pitanja koja brinu američke senatore, pa se, kao se navodi, očekuje da to bude bude jedna od tema razgovora u Beogradu.

Šahin, predsjedavajuća pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost, za "Glas Amerike" je u februaru izjavila da SAD mogu na više načina da se suprostave tom uticaju.

"Prvo, da reše pitanje dezinformacija koje se šire zato bi ljudi trebalo da čuju činjenice i šta se se zaista događa. Da nastave da pružaju ekonomsku podršku i podstaknu uspešan razvoj privatnog sektora“, navela je ona sredinom februara, nakon što je specijalni izalsnik američke administracije za Balkan, Gabrijel Eskobar informisao članove Kongresa o Zapadnom Balkanu.

Šahin je kazala da postoji velika zavisnost Zapadnog Balkana od ruskih energenata i da bi zbog toga trebalo SAD da pomogne u stvaranju novih prilika za čistu energiju i druge izvore, te izrazila uverenje da će veliki broj kompanija u SAD biti zainteresovan za takve investicije i saradnju sa zemljama u regionu u toj oblasti.

I senator Kris Marfi izjavio je tada da SAD moraju imati snažno prisustvo u regionu, te skrenuo pažnju da je na Balkanu pre svega potreban dalji napredak u borbi protiv korupcije i u vladavini prava.

"Previše zemalja na Zapadnom Balkanu ide u pogrešnom smeru. I to nije slučajno imajući u vidu činjenicu da Evropa trenutno otežava pristupanje balkanskih zemalja", ocenio je on.

I republikanski senator Tom Tilis, koji predvodi posmatračku grupu NATO-a u Senatu u pismu koje je uputio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uoči njegovog učešća na samit NATO-a u Briselu prošlog meseca, poručio je da SAD moraju imati snažno prisustvo u regionu.

U pismu, koje je pored Tilisa potpisala i senatorka Džin Šahin, kao i senatori Angus King, Kris Kuns, Džoni Ernst i Džon Baroso, ukazuju, da je Balkan region u kojem Rusija, kako navode, već dugo igra destabilizujuću ulogu za države koje teže pridruživanju NATO.

„Balkan je ranjivo područje Evrope, i iako Ukrajina mora da zaokupi našu neposrednu pažnju, ne možemo izgubiti iz vida ovaj region gde je NATO dugo igrao ključnu ulogu u održavanju mira", poručili su senatori.

Komentari (0)

Srbija