Politika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Stikeri u primeni do postizanja trajnog rešenja

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

15:47

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Stikeri u primeni do postizanja trajnog rešenja
Merdare - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da 21. april nije rok za prestanak važenja režima stikera kako to, navodi se, neosnovano pokušava da predstavi Priština vršeći na taj način pritisak na Beograd.

U saopštenju Kancelarije se navodi da u sporazumu oko registarskih tablica postignutom prošle godine u Briselu jasno stoji da će se stikeri kao privremeno rešenje primenjivati "dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju".

Reagujući na izjavu premijera privremenih prištinskih Aljbina Kurtija da će se rukovoditi principom reciprociteta u pronalaženju rešenja za registarske tablice, Kancelarija je pozvala predstavnike PIS u Prištini da pokažu tačke u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u kojima se pominje reč "reciprocitet" i to da će dosadašnji režim stikera važiti šest meseci.

"Takvih odredbi jednostavno nema u sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati “dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju", navodi su u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da trajno rešenje, kako je propisano u tački 3 tog sporazuma, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu nalaza do kojih posredstvom EU dođe Radna grupa koja će u roku od šest meseci od prvog sastanka predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju.

"To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici PIS u Prištini i izvrše pritisak na Beograd", ocenjuje se u saopštenju.

Kancelarija poziva političare u Prištini da ne koriste tu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije jer, kako se navodi, za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

Dodaje se da su predstavnici Beograd učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu tokom kojih su, ističe se, pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu.

Komentari (0)

Srbija