Politika

Srbija između Istoka i Zapada: Kako da pronađemo balans i zadovoljimo Brisel, a ne naljutimo Moskvu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2022

-

22:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Putin je ratom u Ukrajini uspeo da ujedini Evropu i SAD, što je diplomatska pobeda predsednika SAD Džoa Bajdena, ocenili su gosti emisije Euronews veče Miroslav Stojanović, bivši dopisnik iz Nemačke i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

"Sad dolazi do oštre polarizacije, briše se neutralnost država, što je odlikovalo Evropu. Ona je sad nepoželjna. Države koje su od toga profitirale u prošlosti, Švedska i Švajcarska, više nisu neutralne. Ta promena se oseća, u Evropi je napravljena homogenizacija koja nije bila očekivana. Bajden je tu profitirao i izlečio rane iz Avganistana", rekao je Stojanović. 

Kako kaže, na našem kontinentu je bila pristuna tendencija da se napravi distanca od Vašingtona, posebno za vreme administracije Donalda Trampa, ali do toga nije došlo.

"Bitno je šta će se dogoditi na izborima u Francuskoj - ako Makron pobedi, a verujem da hoće, on će više potencirati na homogenizaciji Evrope", dodao je Stojanović. 

Euronews/Printscreen

 

Gosti su se osvrnuli na činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali jeste glasala za osudu napada na Ukrajinu i izbacivanje Moskve iz Saveta UN za ljudska prava.

"Očekujem da Rusija neće ići osvetnički. Nije u interesu Rusiji da gubi sigurnog prijatelja, bez obzira na okolnosti. Ne može se izolovati jedna ogromna zemlja kao što je Rusija. Pravi se velika Gvozdena zavesa - ona sad ide od Baltika do Crnog mora, koja može biti mnogo teža u odnosu na onu koju smo imali. Verujem da će razum prevladati", rekao je Stojanović.

Trenutno nas Nemačka malo štiti - ma, koliko to zvučalo paradoksalno, jer je i ona zainteresovana za ruske energente, i donekle nas razume, dodao je on.

"Verujem da je igra na vreme dobra i pametna, kreće ofanziva, ako bi do 9. maja Rusi rekli da su završili specijalnu operaciju, onda bi splasla atmosfera. Pitanje je da li ćemo izaći na liniju vatre malo oštrije nego trenutno. Ako bi se rat produžio i trajao godinama, onda bi naša pozicija bila sve teža. Kada ove dve zemlje koje su neutralne ulaze u NATO, onda to predstavlja otežavajuću okolnost za nas". 

Euronews/Printscreen

Milan Krstić

S druge strane, Milan Krstić smatra da vlast u Beogradu pokušava da pronađe balanas i istvremeno zadovolji Brisel, a da ne naljuti Rusiju.

"Zapad je svestan da je nerealno očekivati uvođenje sankcija gde je javno mnjenje prorusko. Prtisci će se povećati, sad će se nastaviti i intezivarti sa formiranjem vlade. Očekujem da se oduži forimiranje vlade upravo zbog toga, kako bi se sačekalo da se desi nešto mimo nas", rekao je Krstić.

On je dodao da mnoge zemlje, poput Izraela, Turske, Indije i Saudijske Arabije, pokušavaju da balansiraju u ovom sukobu i zadrže odnose sa Moskvom, iako predstavljaju važne strateške partnere SAD. Prema njegovim rečima, Srbija je vojno neutralna zemlja, ali sa druge strane ima strateški cilj da postane članica EU i tome teži.

"Rusija stavlja da znanja da od Srbije očekuje nesvrstavanje. Mi smo glasali u Savetu bezbednosti UN - to nisu sankcije, ali je kazna koja je zasmetala Rusiji", zaključio je Krstić. 

Komentari (0)

Srbija