Politika

Američki senator: Nadamo se da će Srbija sa ostalim demokratskim zemljama poslati jasnu poruku Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

17:52

Američki senator: Nadamo se da će Srbija sa ostalim demokratskim zemljama poslati jasnu poruku Rusiji
Američki senator: Nadamo se da će Srbija sa ostalim demokratskim zemljama poslati jasnu poruku Rusiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi "ničim izazvana invazija" Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas u Beogradu američki senator Odbora za spoljne poslove Kris Marfi.

Marfi se sa još dvoje američkih senatora Džin Šejhin i Tomom Tilisom sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je preneo novinarima važno je da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji da rat mora da se zaustavi, kao i da je pozovu na odgovornost.

Marfi je rekao da je cilj njihovog dolaska u Beograd da se potvrde bilateralni odnosi Srbije i SAD za koje kaže da su veoma važni. Kako je preneo novinarima u ambasadi SAD, na sastanku sa Vučićem senatori su izrazili nadu da će ekonomski i politički odnosi dve zemlje biti još jači.

"Preneli smo i shvatanje o važnom trenutku u kojem se svet suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i grubom kršenju normi i nadamo se da ćemo svi učestvovati u partnerstvu kako bi ovu ničim izazvanu invaziju Moskve zaustavili", rekao je Marfi.

Predsednik Srbije je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Republike Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je takođe istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. 

"Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa“, rekao je predsednik Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Senatorka Džin Šahin je takođe izrazila nadu da će sve demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u, kako je rekla, ničim izazvanom ratu u Ukrajini.

Šahin je rekla da je jedna od tema sastanka bila i sankcije Rusiji, te da će Srbija i SAD o tome nastaviti da razgovaraju. Senatori su nagasili da Srbija ako sebe vidi na evropskom putu politiku mora da uskladi sa EU.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. 

"To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije“, istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH. On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. S tim u vezi, predsednik Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu "Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana, navodi se u saopštenju.

Marfi: Izvršićemo pritisak na Prištinu da ispuni data obećanja

Tanjug/Zoran Žestić

 

Američki senator Kris Marfi izjavio je i da je razočaran time što nema više napretka u sprovođenju sporazuma u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će naredne nedelje u Prišitni izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja data vezana za sporazume.

"Ali, brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova", rekao je Marfi nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje da li je Kosovo bila tema razgovora, posebno u svetlu toga da je danas tačno devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ključne tačke nisu sprovedene.

"Ono što je poterbno za dugorocni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom", rekao je Marfi, koji je član Odbora za spoljne poslove.

Marfi je naglasio da misli da SAD kao i EU treba da ostanu aktivni učesnik razgovora Beograda i Prištine.

"Zaista sam razočaran što nije bilo više napretka i o tome smo razgovarali sa predsednikom Vučićem", naveo je Marfi.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću i pobedu na nedavno održanim izborima.

 

Komentari (2)

Leopold

19.04.2022 18:07

A da li je pomenut suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu?

Zivan Oluic

19.04.2022 20:28

Divni ljudi! Puni demokratije i dobronamernih saveta. Sad na izvrsenje! A u ime demokratije.

Srbija