Politika

Fridom haus ocenio Srbiju slabije nego prošle godine, Brnabić odbacila te ocene

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

16:25

Fridom haus ocenio Srbiju slabije nego prošle godine, Brnabić odbacila te ocene
Fridom haus ocenio Srbiju slabije nego prošle godine, Brnabić odbacila te ocene - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Prema godišnjem izveštaju Fridom hausa, najveći broj država Zapadnog Balkana, među njima i Srbija, i dalje se nalaze u kategoriji hibridnih režima ili vlada u tranziciji, osim Hrvatske, koja je označena kao polukonsolidovana demokratija. U delu izveštaja u kom se pominje Zapadni Balkan vidi se da su četiri zemlje, Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Severna Makedonija, u ukupnom rezultatu stagnirale, a Srbija je, prema oceni ove vašingtonske nevladine organizacije, slabije ocenjena nego prošle godine.

Kvalitet demokratije koji se prema izveštaju Fridom hausa meri od 1 do 7, ove godine ocenjen je sa 3,79, što je niže u odnosu na prethodnu godinu, kada je Srbija dobila ocenu 3,89.

Niže ocene u odnosu na 2020. godinu Srbija je dobila u tri oblasti: nezavisnost medija, borba protiv korupcije i atmosfere u kojoj radi civilno društvo, navodi se u izveštaju Fridom hausa. 

Prema izveštaju "Države u tranziciji" 2022, demokratija u području od centralne Evrope do centralne Azije slabi tokom poslednjih 18 godina, a preovlađajući tip vladavine u 29 zemalja obuhvaćenih izveštajem je hibridni režim u kom, kako se navodi, prividno demokratske institucije, primjenjuju nedemokratske prakse.

Svega šest od 29 država ostalo je u kategoriji konsolidovanih demokratija, što je manje u odnosu na osam iz 2004, a reč je o Češkoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Slovačkoj i Sloveniji, navodi se u izveštaju američke nevladine organizacije.

Kosovo, koje je u izveštaju američke NVO za 2022 svrstano u kategoriju hibridna vladavina/tranziciona demokratija, zabeležilo je blagi opšti porast u nivou demokratije.

Brnabić: Svako ko razume okolnosti, zna da to nije tačno

Povodom izveštaja Fridom hausa reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, a naročito povodom ocene da je Srbija nazadovala, a da je Kosovo napredovalo.

Ona je rekla da, "svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno".

"Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva", navela je Brnabić.

Kada je reč o Kosovu, ona je rekla da je prošle godine za 20 odsto uvećan broj napada na Srbe. Sve to, istakla je, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima.

"Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuju tu vest", rekla je premijerka.

Ona je dodala da izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasaju.  

"Tači i Hardinaj povezani sa kriminalom"

Fridom haus ocenjuje da je Kosovo stagniralo u borbi protiv korupcije i nezavisnosti pravosuđa i da su bivši predsednik Hašim Tači i nekadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj povezani s organizovanim kriminalom, prenosi Koha ditore.

Navodi se da su kosovske institucije i dalje slabe i da je raširena korupcija izazvala duboko nepoverenje javnosti prema Vladi, da se novinari suočavaju sa ozbiljnim pritiskom i rizikuju da budu napadnuti zbog svog izveštavanja i da je vladavina prava ometana mešanjem izvršne vlasti u sudstvo.

Komentari (0)

Srbija