Politika

Petković: Režim stikera i dalje ostaje na snazi

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

19:00

Petković: Režim stikera i dalje ostaje na snazi
Petar Petković i Miroslav Lajčak - Copyright FoNet/Tviter/Miroslav Lajčak

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, Petar Petković rekao je posle današnjih razgovora u Briselu da će sporazum o tablicama od 30. septembra o režimu stikera i dalje biti na snazi.

"To znači da se do pronalaženja trajnog resenja na visokom nivou režim stikera nastavlja", rekao je Petković novinarima u Briselu.

On je rekao da je u Briselu razgovarao sa prištinskom stranom i da je ogromna pažnja bila posvećena pitanju registarskih tablica.

Istakao je da je sporazum od 30. septembra i dalje na snazi i da su to potvrdili i EU i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, kao i da za šest meseci Priština nije iznela nijedan predlog.

"Hoću da prenesem svim građanima Srbije i Srbima na KiM pred vaskršnjim praznicima da svi treba da budu mirni i da niko ne treba da brine", naveo je Petković.

S druge strane, glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi rekao je da nije postignut sporazum o tablicama i srpsku stranu označio kao odgovnu za neuspeh.

On je posle sastanka izneo tvrdnju da Beograd nije iskazao spremnost da se postigne dogovor i pronađe rešenje.

"Mogu da kažem da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja da se postigne sporazum o registarskim tablicama okončan bez uspeha“, rekao je Bisljimi novinarima u Briselu.

On je rekao da Priština neće preduzimati hitne akcije i da će na političkom nivou biti odlučeno kako će se postupati sa vozilima iz Srbije.

Bisljimi je dodao da će Priština slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

FoNet/Tviter/Miroslav Lajčak

 

Da Sporazum o registarskim tablicama ni danas nije postignut, potvrdio je i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Sporazum o registarskim tablicama danas nije postignut. Pozivam glavne pregovarače da se ponovo sastanu u narednim danima kako bi dogovorili dalje korake i nastavili razgovore o aktuelnim pitanjima. Očekujemo da se svi akteri uzdrže od akcija koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu", naveo je Lajčak na Tviteru.

Komentari (0)

Srbija