Politika

Obeležena 23. godišnjica bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2022

-

14:43

Obeležena 23. godišnjica bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu
Obeležena 23. godišnjica bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Polaganjem venaca na spomen-ploču poginulim kineskim državljanima u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, obeležena je 23. godišnjica bombardovanja Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je tom prilikom poručio da je Kina naš čelični prijatelj i da je to prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima.

Vulin je istakao da je NATO agresija poslednji veliki nekažnjeni zločin 20. veka, kao i da to zločin bez kazne nad jednom zemljom i narodom, ali i zločin nad međunarodnim pravom.

"Te 1999. godine pokušali su da ubiju Srbiju, pokušali su da ubiju SR Jugoslaviju, a ubili su međunarodno pravo koje od te godine ne štiti više nikoga i svet koji je nastao te godine je svet nasilja i sile", rekao je Vulin.

Takođe, ministar je istakao da Srbija večno pamti, te da kineski građani koji su dali svoje živote nisu morali tog proleća da budu u Srbiji ali su svojom voljom izabrali da budu uz Srbe i da podele ono najteže i dali su svoje živote, zbog čega će ostati u večnom sećanju.

Beoinfo

 

"NATO agresor je znao na koga baca bombe i da bombarduje kinesku ambasadu, znao je da su u toj ambasadi ljudi, NATO agresor je znao koga ubija" poručio je Vulin.

Ministar je istakao da je NATO tada , na vrhuncu svoje moći, hteo da pokaže da može šta hoće i protiv koga hoće i da ostanu nekažnjeni, te da su do danas ostali nekažnjeni što ne znači da jednom neće biti kažnjeni.

"Srbija nikad neće prestati da se seća, Srbija nikad neće prestati da traži odgovornost za zločine NATO agresije i zato svi koji od nas traže da se bezuslovno svrstavamo u njihovu politiku, uz njihove stavove neka se sete šta su govorili i radili 1999. godine, pa neka tako rade i govore danas i neka tako i od nas traže da se ponašamo sada" rekao je Vulin.

Takođe je istakao da Kina može sa sigurnošću da zna da na Balkanu ima malog ali pouzdanog, tvrdoglavog i sigurnog saveznika koji se ne menja onako kako vetar duva, već živi i postoji u skladu sa moralnim vrednostima koje su srpski narod učinile velikim.

Savetnik za političke poslove Ambasade Narodne Republike Kine Tien Išu rekao je da Kina nikada neće zaboraviti varvarski čin NATO koji je izazvao veliku ljudsku i materijalnu štetu.

"Hiljade ljudi je ranjeno i poginulo, mnogi su raseljeni i tokom protekle 23. godine borimo se za svetski mir, pravičnost i pravdu" poručio je on i dodao da se međunarodni bezbednosni poredak i dalje suočava sa neviđenim izazovima, kao i da dalje postoje dvostruki standardi.

Beoinfo

 

"Mi želimo mir i stabilnost za sve zemlje, a naš predsednik Si Ði Ping je predložio inicijativu za globalnu bezbednost koja uključuje šest tačaka" rekao je Išu.

On je istakao da čelično prijateljstvo Srbije i Kine predstavlja sidro u regionalnom miru i da su spremni da sa zemljama koje traže mir nastave svestranu saradnju, kako na ekonomskim osnovama tako i u oblasti bezbednosti.

Pored ministra Vulina i Išua prisutnim građanima i medijima obratila se ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i poručila da Srbiju i Kinu povezuje čelično prijateljstvo jer su bili jedni uz druge kada je najteže, zbog čega je Srbija Kini i kineskom narodu večno zahvalna.

"Srbija dobro pamti tu 1999. godinu i sa tugom se seća svih žrtava NATO agresije, a danas se nalazimo ovde na mestu srušene ambasade, na mestu gde je troje kineskih novinara poginulo obavljajući profesionalno svoju dužnost" rekla je Kisić Tepavčević.

Takođe, ona je istakla da je prošlo 23. godine od tog dana i da se sa tugom i poštovanjem sećaju prijatelja koji su izgubili svoj život i u najteže vreme bili uz Srbiju.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je u ime grada takođe položio venac na spomen-ploču poginulim kineskim državljanima u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Na mestu nekadašnje kineske ambasade vence je položila i delegacija Udruženja novinara Srbije, koju su predvodili potpredsednik Slobodan Ćirić i generalni sekretar Nino Brajović.

Mladenović je tom prilikom istakao da odajući poštu nastradalim kineskim državljanima pokušavaju da pošalju poruku svetu da tako nešto ne sme nikada više da se desi.

Komentari (0)

Srbija