Politika

Joksimović: Niko ne može da zaustavi Srbiju na evropskom putu zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Fonet

09/05/2022

-

12:17

Joksimović: Niko ne može da zaustavi Srbiju na evropskom putu zbog neuvođenja sankcija Rusiji
Jadranka Joksimović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da niko ne može da zaustavi Srbiju na evropskom putu kada je reč o proceduri samo zbog toga što se nije pridružila sankcijama Rusiji, ali da će je to svakako usporiti.

Joksimović je za RTS rekla da očekuje da će pojedine države članice postaviti pitanje neusklađivanja Srbije sa režimom sankcija kao jedan od glavnih uslova koji će ih možda motivisati da joj ne daju podršku da otvori idući Klaster 3, "za koji je spremna". Istakla je da je novi politički kredo koji postoji u EU usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom i da oko toga nema dileme.

"Postoji pregovarački proces, on je jasan, striktan i ima svoja pravila i precudure. Postoji nešto drugo što je aktuelni politički trenutak koji menja očekivanja i podiže politička očekivanja. Ako je nekada politički kredo strateške opredeljenosti zemlje bila ekonomska integracija i vladavina prava, sada je to postaje zajednička spoljna i bezbednosna politika", objasnila je Joksimović.

Naglasila je da će Srbiji u tom smislu biti teže, ali da to ne znači da u reformskom procesu nije spremna da nastavi integracije.

"Očekujem, s obzirom na to da smo pokazali jasan politički stav u pogledu osude kršenja teritorijalnog integriteta i uopšte rata koji se dešava, da smo iskazali ono što je činjenica da Srbija nije politički neutralna zemlja - jer kada ste pridružena zemlja u procesu evropskih integracija niste politički neutralni, vojno da, ali politički ne", istakla je Joksimović.

Na pitanje da li je ona lično za uvođenje sankcija Rusiji, odgovorila je da je uvek smatrala da se mi držimo našeg pregovaračkog procesa i da moramo da pokažemo da osuđujemo i rat i kršenje teritorijalnog integriteta ma ko da je u igri, čak i kada su vam prijatelji u pitanju.

"Apsolutno smatram da je trebalo da glasamo za sve ove rezolucije za koje smo glasali. Što se tiče pitanja sankcija, to je jedno specifično pitanje koje je poseban režim autonomnih mera kojima mi što se tiče pregovarakog procesa zaista nismo u obavezi. Ja se držim pregovaračkog procesa, ali da li će to neko od nas tražiti u budućnosti – pa, naravno da hoće", rekla je Joksimović.

Komentari (0)

Srbija