Politika

Žiofre: Nema prečice za EU, novi kandidati da se prilagode

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

12:15

Žiofre: Nema prečice za EU, novi kandidati da se prilagode
Žiofre: Nema prečice za EU, novi kandidati da se prilagode - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Evropske unije Emanule Žiofre podsetio je danas, povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašiznom, da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu, uključujući Srbiju, i naglasio da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode.

Žiofre je za RTS rekao da EU sve partnere u svetu poziva da se pridruže akcijama bloka i naveo da Srbija, kao i svaka druga država, kao kandidat ima obavezu da se "progresivno uskladi" s politikom EU.

On je rekao da se u EU razgovara o šestom paketu sankcija protiv Rusije što je, kako tvrdi, odgovor na "neprovociranu, nezakonitu agresiju Rusije protiv Ukrajine".

"Mi želimo da zaustavimo ovaj rat i zato smo uveli mere protiv pojedinaca, oligarha koji imaju direktnu ulogu u ratu", naveo je Žiofre.

Na pitanje ima li prečice ka punopravnom članstvu u Uniji, posebno na zahtev Ukrajine da postane članica, Žiofre je naglasio da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode.

"EU je ostala jedna privlačna destinacija, Ukrajina i Moldavija su se prijavile jer vide EU kao destinaciju, kao odredište gde će njihovi građani biti zaštićeni, biti slobodni i moći će da uživaju u demokratiji. Ali, to je proces koji je vrlo jasan i mi nemamo prečice", podvukao je Žiofre.

Ocenio je i da je Srbija dosta napredovala u tom procesu, zato što je ona, kako je rekao, sve to i pokrenula pre mnogo godina.

On je naglasio da je EU dala sto milijardi evra državama članicama za oporavak ekonomija i da je bilo promena u vidu životne sredine.

Žiofre je rekao da EU mora da odgovara na izazove koji dolaze i ukazao da je blok reagovao na zdravstvenu krizu, na pandemiju korona virusa i na ekonomsku krizu.

Žiofre je na dan kada se u Evropi obeležava dvostruki praznik - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945. i Dan Evrope kada je 1950. prihvaćena deklaracija Roberta Šumana o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik, podsetio da su, kada je Šuman objavio deklaraciju, očevi osnivači imali na umu horor Drugog svetskog rata i da je njihova ideja bila da se ne smeju ponoviti te greške, da se Evropa udruži, kako bi se ujedinili.

"Dakle osnovna ideja je bila da udruže suverenitet kako bi rat bio nezamisliv i nemoguć. Dakle oni su udružili ugalj i čelik, to su bila dva osnovna elementa za vojevanje u to vreme i odatle smo izgradili Uniju od 27 zemalja članica", rekao je Žiofre.

On je istakao da je EU obezbedila svojim građanima prosperitet i mir, među zemljama članicama slobodu, demokratiju.

To su, ističe, sjajna dostignuća na kontinentu koji je toliko uništen ratovima.

On je rekao da je Rusija vratila rat na kontinent, a potrebna nam je, kako je naglasio, snažna Evropska unija kako bi zaštitila svoje građane i kontinent.

Žiofre je naveo i da je odlučeno da se Dan Evrope proslavi u Novom Sadu s obzirom da je on evropska prestonica kulture, gde će u 17.00 časova početi Evropski festival, a u 20.00 veliki koncert.

"Pokrenuli smo kampanju `Bolji smo zajedno`, koja se fokusira na ključnim vrednostima EU i Srbije koje dele. To su vrednosti mira, ljubavi, održive budućnosti, demokratije i jednakosti. To su stvari koje su svima zajedničke. Svi želimo miran život, želimo da razvijamo biznis", naglasio je ambasador.

Komentari (0)

Srbija