Politika

Vučić: Ako Priština podnese zahtev za SE biće jasno da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

19:25

Vučić: Ako Priština podnese zahtev za SE biće jasno da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak
Vučić: Ako Priština podnese zahtev za SE biće jasno da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak - Copyright Printscreen/Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu je dočekala vest da će ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc sutra predati zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, potvrđeno je Tanjugu.

Politički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj izjavio je da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savetu Evrope i da su obezbeđene dve trećine glasova, preneo je ranije Kossev pisanje Gazete ekspres. Odgovor Srbije, prema najavama, mogao bi da bude to da 14 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će o tome više govoriti večeras posle samog susreta. 

Vučić je ukazao da će sutra ili prekosutra održati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, ali da će prvo sačekati da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za SE sutra.

"Ako to urade jasno je da za njih ne postoji ni briselski ni vašingtonski  sporazum ni Rezolucija 1244. U potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak i biće zanimljivo da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava da podrži tako nešto. Što se nas tiče mi ćemo štititi našu zemlju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu.

Kako navodi Tanjug, još jedna loša vest je i da će na sastancima na kojima je tema evropska bezbednosna politika od sada moći da učestvuju samo oni sa Zapadnog Balkana koji su uveli sankcije Rusiji.

Na pitanje o tome Vučić je odgovorio konstatacijom da će biti izuzeta samo Srbija.

"Oni su moći i jaki, mi smo slabi i mali. Oni mogu da rade šta hoće, a mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o temama večerašnjeg sastanka u Briselu on je rekao da slede "nejednostavni, ali značajni razgovori" i o pitanjima koja su sada "iskrsla", kao i o putu Srbije ka EU.

"Narednih dana očekujemo važnu posetu u Beogradu, a do kraja meseca konkretne rezultate".

Predsednik Srbije je razgovarao s komesarom EU Oliverom Varheljijem.

„Čestitao sam predsedniku Vučiću na reizboru. Razgovarali smo o posledicama rata u Ukrajini i sledećim koracima ka napretku Srbije u pristupnim pregovorima sa EU. Reforme treba da budu nastavljene“, naveo je Varheji na Tviteru.

 

 

Usledio je sastanak i  sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, neposredno pred radnu večeru koju je Borelj organizovao za lidere zapadnobalkanske šestorke.

Iz EU najavljuju da će fokus večerašnjih razgovora lidera iz regiona i najviših zvaničnika EU biti na ratu u Ukrajini odnosno da će se razmotriti uticaj ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu, ukljucujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom.

Na radnoj večeri će biti razmotreno i pitanje ”bolje koordinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkna na ”rusku agresiju”.

 

 

Tradicionalno, razgovaraće se i o angažamanu EU na Zapadnom Balkanu i evrointegracionom putu zemlja regiona.

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsedavajući Savetom ministara BiH Zoran Tegeltija, dok će privremene institucije u Prištini predstavljati ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Najavljeno je i da će se predsednik Srbije javnosti obratiti večeras oko 22.30.

 

Komentari (0)

Srbija