Politika

Dačić: Biće sve više onih koji će povući priznanje "Kosova"

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

14:48

Dačić: Biće sve više onih koji će povući priznanje "Kosova"
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da će, posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova, broj država koje će povlačiti priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, biti sve veći.

"Nastavak akcije povlačenja priznanja 'Kosova' je logični odgovor na to što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za prijem u Savet Evrope", izjavio je Dačić za Tanjug.

On je kazao da akcija Beograda "ruši njihov koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo".

"Ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna 'Kosovo'. Situacija je drastično promenjena u poslednjim godinama, 22 zemlje su povukle priznanje 'Kosova'. Sada je taj broj u našu korist, od 193 članice Ujedinjenih nacija, njih 100 ne priznaje Kosovo", napomenuo je Dačić.

"Posle nastavka naše akcije povlačenja priznanja, taj broj će biti sve veći, jer je važnost principa teritorijalnog integriteta sada na najvišoj ceni u međunarodnoj zajednici. Valjda taj princip važi i za Srbiju i njen teritorijalni integritet", rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova.

"Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč", rekao je Selaković.

Komentari (0)

Srbija