Politika

Bajden poslao čestitku Vučiću: Ohrabrujem Srbiju da napravi pomak u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/05/2022

-

20:48

Bajden poslao čestitku Vučiću: Ohrabrujem Srbiju da napravi pomak u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom
Bajden poslao čestitku Vučiću: Ohrabrujem Srbiju da napravi pomak u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom - Copyright Screenshot/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopšteno je iz Vučićevog kabineta, uz prenet sadržaj same čestitke.

"Čestitam Vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo tokom Vašeg drugog mandata imati priliku da produbimo našu blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta", navodi se u čestitki.

Predsednik SAD ističe da su "ovo vremena od ključnog značaja za Evropu.

"Primio sam na znanje da se Srbija, pod vašim rukovodstvom, pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", navodi Bajden.

On se zahvalio na "saradnji i toploj dobrodošlici novom ambasadoru SAD u Srbiji, Kristoferu Hilu, koji je jedan od najiskusnijih diplomata".

"Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana", poručio je Bajden.

"Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja", naveo je predsednik SAD.

Kako je dodao, "imao je čast .da s Vučićem provede vreme kao potpredsednik 2016. godine".

"Uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve", naveo je predsednik SAD, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Komentari (0)

Srbija