Politika

Kurti u SAD zatražio da američki kamp Bondstil postane stalna vojna baza

Komentari

Autor: Kossev

21/05/2022

-

19:14

Kurti u SAD zatražio da američki kamp Bondstil postane stalna vojna baza
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama da vojni kamp Bondstil kod Uroševca postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, objavio je danas portal KoSSev, pozivajući se na saopštenje iz Kurtijevog kabineta.

Kurti već dve nedelje boravi u zvaničnoj poseti SAD, a tokom protekla dva dana održao je završne sastanke sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Juče je imao niz sastanaka sa kongresmenima, sa kojima je pretežno razgovarao o sličnim temama – ruskoj invaziji na Ukrajinu, uticaju tog rata na Zapadni Balkan, kosovskoj dijaspori u Americi, te podršci Amerike u poljima ekonomije, investicija i bezbednosti na Kosovu.

Kosovski premijer sastao se juče i sa kongresmenom Monderom Džonsom, koji je, kako je navela kosovska vlada, "jedan od vodećih glasova američkog kongresa u podršci progresivnim promenama".

Njega je na početku upoznao s naporima Kosova za privlačenje investicija, naročito iz SAD, u cilju održivih i dobro plaćenih radnih mesta. Kurti je sa Džonsonom razgovarao i o bezbednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao i „opasnosti koju ruski uticaj ima na Zapadnom Balkanu“.

On je, kako se navodi u saopštenju, govorio i o „pretnji po region, koja može doći vojnim savezom Srbije i Rusije“ i istakao da je potrebno „demilitarizovati kopneni pojas“ u blizini Kosova, tvrdeći da je Srbija uspostavila ukupno 48 „ofanzivnih operativnih baza“.

Na tom sastanku zatražio je i da američki vojni kamp Bondstil, koji se nalazi na Kosovu, postane stalna vojna baza Sjedinjenih Američkih Država. U saopštenju kosovske vlade nije navedeno šta je Kurtijev sagovornik govorio tokom ovog sastanka, piše portal KoSSev. 

Komentari (0)

Srbija