Politika

Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu

Komentari

Autor: Fonet

21/05/2022

-

21:51

Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu
Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na godišnjem sastanku zemalja jadransko-jonske regije u Tirani danas je deset država, među kojima i Srbija, usvojilo deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” i izrazile predanost “suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine, javila je agencija Hina iz Tirane.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), a u zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu suradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Prva tačka deklaracije bila je vezana za rat u Ukraijini, a zemlje potpisnice potvrdile su svoju posvećenost jedinstvu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

"Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)", citirala je Hina navode iz deklaracije.

Deklaracija nije zakonski obavezujući dokument, ali su usvojenim tekstom iskazani načelni politički stavovi zemalja potpisnica. Zagrebačka agencija navodi da je deklaracija objavljena nakon sastanka u Tirani koji je bio zatvoren za medije, a na njemu su učestvovali državni sekretari ministarstava spoljnih poslova. 

Sve zemlje jadransko-jonske inicijative prihvatile su tekst deklaracije "u obimu koji je dostavljen i novinarima", rekao je zamenik ministarke spoljnih poslova BiH Josip Brkić i naglasio da je "svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije".

Hrvatsku je na sastanku predstavljala državna sekretarka ministarstva spoljnih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

"Usvojili smo deklaraciju, međutim naglasak je bio na sadašnjoj situaciji u Ukrajini, na koju smo se svi osvrnuli i dali punu podršku Ukrajini. Podržali smo svaki oblik pomoći i podrške koji možemo dati", rekla je Metelko-Zgombić hrvatskim novinarima nakon sastanka.

Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) Evropska komisija uspostavila je 2014. godine kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji.

Komentari (0)

Srbija