Politika

Vučić: Kurti ne želi dijalog, plašim se da to može da dovede do eskalacije na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

13:06

Vučić: Kurti ne želi dijalog, plašim se da to može da dovede do eskalacije na Kosovu i Metohiji
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu bila najčudnija do sada. Istakao je da su oni koji su došli u ime prištinske strane želeli da djaloga ne bude i da se plaši da bi takva neozbiljnost mogla da dovede do eskalacije na Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao da želi dogovor po pitanju nestalih, jer je to civilizacijsko dostignuće. 

Vučić je rekao da želi da izvesti javnost u Srbiji o svemu onome što se događalo juče u Briselu i da podnese izveštaj.

"Imaćemo 22. juna sednicu Narodne skupštine Srbije na kojoj ću dogovoriti podrobno i detaljno o apsolutno svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama ali i o objektivnnoj situaciji sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici", rekao je Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti u zgradi Predsedništva. 

Vučić je rekao da je dijalog juče nastavljen u Briselu pod pokroviteljstvom EU i da je to do sada bila najčudnija faza. 

"Rekao sam ovo zato što i posle prespavane noći mogu da potvrdim sa neizvesnošću i potpunom sigurnošću da oni koji su došli sa prištinske strane, da su želeli da napustimo razgovore i da dijaloga ne bude", rekao je Vučić.

Beograd želi dogovor po pitanju nestalih

Kada je reč o pitanju nestalih osoba, Vučić je rekao da Beograd zaista želi da postigne svaku vrstu dogovora po tom pitanju jer to jeste civilizacijsko dostignuće.

"Ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno da uspemo da se izborimo da pristinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM, kako bismo mogli da izvršimo određena iskopavanja i utvrdimo ima li tamo Srba ili ne", ukazao je predsednik Srbije. 

Vučić je rekao da se evropskim predstavnicima to učinilo kao nešto što je veoma konstruktivno. 

"Onda je šef njihovog pregovaračkog tima rekao da neće dozvoliti iskopavanja, jer će biti vest da neko pomisli da su Albanci činili zločine. Onda smo svi stali i u čudu se gledali", rekao je Vučić. 

Kaže da sa srpske strane nema nikakvog problema.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Ne želimo da krijemo bilo koga ko je učinio zločin, ali želimo da se otkrije gde su sahranjeni oni poput porodice Šutaković gde je petoro članova porodice i dvoje Petrovića ubijeno. To je važno za unapređenje naših odnosa, unapređenje mira stabilnosti i odnosa Srba i Albanaca", naveo je Aleksandar Vučić. 

Međutim, kako je rekao Vučić, onda su dobili odgovor da je suština da se smeni Veljko Odalović. 

"Onda kažete kako je moguće da vi odlučujete ko će da bude na čelu naše radne grupe? Takva drskost i takva bezobzirnost. Onda smo dobili odgovor da je Odalović 'Gebels srpske fašističke politike' i da moramo da ga skolonimo. Ja sam na to reagovao preoštro, možda sam uvredio Kurtija u tom trenutku, ali sam uzvratio na njegove reči brutalnije. Ne mogu reći da sam se pokajao, ali sam bio iznenađen da neko može da koristi takav rečnik i na takav način da se odnosi prema jednoj suverenoj zemlji, a Kosovo takvo nije", rekao je Vučić.

Srbija ima drugačiji stav od SAD

Kao je ukazao Vučić, kada god je Kurti pomenuo priznanje Kosova, dobio je odgovor "nikada". 

Pošto se Aljbin Kurti pozivao na predsednika SAD koji je govorio u pismu o međusobnom priznaju, Vučić je rekao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačiji stav od SAD. 

Kao je dodao, usledila je žešća reakcija prištinske strane koja je govorila da se Srbija naoružava zbog njih. 

"To nisam imao potrebe da demantujem", naveo je Vučić i dodao da Srbija ima pravo kao nezavisna zemlja da se naoružava. 

"Ali su se iznenadili kada sam rekao da više kupujemo od Francuza i Španaca nego od Rusa", rekao je Aleksandar Vučić. 

Vučić je naveo da je drugi predlog bio potpisivanje deklaracije o miru, i istakao da to mogu samo suverene  nezavisne države. 

Naveo je i da je treći predlog bio da CEFTA postane SEFTA, što, kako ukazuje, niko nije shvatio. Istakao je da je Priština želelea novi sporazum u kojem bi bila kao "Republika Kosovo", "da bi oni mogli da ubace svoje države simbole i da kažu da je Kosovo priznato od Srbije", pošto je u CEFTA navedeno sa zvezdicom 

Beograd insistirao na ispunjenju ranijih obaveza

Predsednik je rekao da je sastanak početo tako što je Beograd insistirao na tome da se ispune sve obaveze u skladu sa sporazumima koji su ranije potpisani, misleći pre svega na Zajednicu srpskih opština. 

"Oni su to izbegavali i pričali su o 14. februaru. Ja sam pitao da li se to Hrist rodio 14. februara. Za njega ne postoji važniji datum od toga kad je on pobedio na izborima, sve vlade pre toga su nelegitimne i nepostojeće i on ne prihvata sporazume od pre", rekao je Vučić. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodao je i da je prištinska delegacija izašla sa predlogom o Nacionalnim savetima koje Srbija ima. 

"Kaže, formiraćemo i mi jedan takav savet i tako smo mi rešili naš odnos. Ne znate kako da reagujete na to. Pominjem sve ovo da biste razumeli kako je nemoguća atmosfera, da biste razumeli kako neko neće dijalog", rekao je Vučić. 

Ističe da on, za razliku od nekih, ne misli da je to dobro za Srbiju. 

"Bojim se da takva neozbiljnost može dovesti do eskalacije na KiM. Ja znam koliko ima nedovoljno odgovornih ljudi, da ne upotrebim težu reč, koji danas vladaju u Prištini i koji mogu da urade svakojaka čuda koja ne bi bila u interesu Albanaca i Srba. Zato je moja molba međunarodnoj zajednici da vode računa zajedno sa nama, da nam se ne dogode bilo kakvi incidenti, bilo šta što bi moglo da ugrozi nestabilnost u regionu", rekao je Vučić. 

"Više detalja o Kosovu u Skupštini"

Govoreći o navodima da je držanje liturgije u crkvi u Prištini provokacija, Vučić je rekao da je ostao nem na to. 

"Nije provokacija što vam ispisuju grafite i mokre u verskom objektu. Provokacija je što se služi verski obred i liturgija u SPC. Onda razumete zašto su Dečani ugroženi i zašto se Srbi tako osećaju na KiM", rekao je Vučić. 

Najavio je da će uslediti nekoliko sastanaka o KiM. 

"Želeli smo da razgovaramo o pitanjima energetike, posebno o nečijim neodgovornim nagoveštajima da bi fizički mogli da zauzmu Valač. Da ih zamolimo da to ne čine. Ali niko nije želeo da razgovara", rekao je. 

Ukazuje da je važno što se na bilo koji način razgovaralo, i da je to bolje nego da razgovora nema. 

"Za diajlog su potrebni razumni ljudi koji dobro znaju svoja prava, al i i granice do koje mogu da idu. U parlamentu će biti više detalja", rekao je predsednik. 

Rekao je da je ponosan na ponašanje srpske deelgacije. 

"Građani mogu da vide kako smo se ponašali, možda sam bio preoštar, moguće je i gledaću da u budućnosti pokušam da spustim ton i da na provokacije ne reagujem na takav način", rekao je Vučić. 

"Sporazumi objavljeni na sajtu Kancelarije za KiM"

Odgovarajući na pitanja novinara, Aleksandar Vučić je rekao da su svi dosadašnji sporazumi sa Prištinom objavljeni i da se nalare na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

"Ali morate da znate čitate i da imate dovoljno volje, a ne da se bavite teorijama zavere. Dovoljno je pismo da poznajete i možete sve da počitate, imate i na srpskom i na engleskom", rekao je. 

istakao je da se ponosi onim što je u teškim uslovima rađeno za zemlju. 

"Kao što sam rekao da ćemo se zalagati za provođenje Briselskog sporazuma, mi to i radimo. Albanska strana to ne radi", rekao je.

Na pitanje o bezbednosti na KiM, Vučić je rekao da je bio kod Jensa Stoltenberga i da je molio za poštovanje svega što je dogovoreno. 

"Da se ne pravi vojska, jer nemaju na to pravo po rezoluciji 1244. Naravno da ne slušaju", rekao je. 

Poručuje da Srbiji nije potreban nikakav sukob sa NATO-om, ali da je istovremeno uvek spreman da kaže Albancima i svima u međunarodnoj zajednici da "nećemo dozvoliti ugrožavanje života i imovine".

"Tu nema velike filozofije. Srce svakog od nas je obeleženo traktorskim kolonama iz Krajine, i danas kada pogledate snimke naših žena i dece, staraca, boraca, na traktorskim prikolicama u Srbiji, ima li nekoga da mu srce ne zakuca jače? To je nemoguće, to ne bi više bio ožiljak, već kraj postojanja naše nacije. To sebi ne smemo da dozvolimo. Zato nemojte da se neko igra sa ugrožavanjem mira i stabilnosti, o drugim rešenjima ne mogu da govorim i vi to razumete zašto", rekao je Vučić. 

Ističe da je potrebno diploamtski reagovati i rešavati sve mirnim putem u nadi da nikom neće pasti na pamet da iskoristi oružje kako bi oterao srpski živalj. 

Komentari (0)

Srbija