Politika

Vučić sa Dendijasom o gorućim pitanjima - saradnji, evrointegracijama, krizi sa energentima i ratu u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

12:26

Vučić sa Dendijasom o gorućim pitanjima - saradnji, evrointegracijama, krizi sa energentima i ratu u Ukrajini
Nikos Dendijas i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Grčke Nikosa Dendijasa, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnoj i multilateralnoj saradnji, evrointegracijama, aktuelnoj energetskoj krizi, gorućim geopolitičkim pitanjima, kao i o ratu u Ukrajini.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda.

"Nadamo se da će četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju biti uskoro održan. Istovremeno očekujemo i dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, sa ciljem da ona dostigne milijardu evra, kao i još veće prisustvo grčkih investicija na tržištu Srbije“, naglasio je predsednik Vučić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Tokom susreta, dvojica zvaničnika razgovarali su i o regionalnoj saradnji.

Predsednik Vučić je istakao da je za Republiku Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

Vučić je zahvalio Grčkoj na doslednom stavu u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na trudu koji ulaže tokom predsedavanja Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi dodavši da Srbija visoko ceni i kontinuiranu grčku podršku evrointegracijama Republike Srbije i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju tog procesa, navedeno je u saopštneju Sluzbbe za saradnju s medijima predsednika republike.

Dačić sa Denijasom: Podrška Grčke na evropskom putu

Nikos Dendijas istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem da Srbija uvek može da računa na podršku Grčke na svom evropskom putu, kako bi se prevazišle sve teškoće i kako bi se proces ubrzao.

Dendijas je rekao i da je grčka strana spremna za nastavak i intenziviranje aktivnosti iz oblasti strateškog partnerstva, kada se u Srbiji konstituiše novi parlament i formira nova Vlada, saopšteno je iz Kabineta predsednika Skupštine.

Dendijas je istakao da je nivo strateškog partnerstva između Srbije i Grčke formalizovan još pre pandemije i da zemlje imaju preduslov za uspostavljanje snažnije i sveobuhvatnije saradnje u praktično svim oblastima.

Za odnose između Srbije i Grčke, Dačić je rekao da su tradicionalno prijateljski, ističući da je bilateralna saradnja dostigla najviši nivo strateškog partnerstva i da je bliska saradnja ostvarena na svim poljima.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Saradnju između dva parlamenta ocenio je kao veoma dobru, podsetivši da je u Narodnoj skupštini odmah nakon konstituisanja formirana poslanička grupa prijateljstva sa Grčkom.

Dobru osnovu za saradnju parlamenata predstavlja i Memorandum o uspostavljanju Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Grčke koji je potpisan 2017. godine.

Sagovornici su razmenili mišljenja o političkoj situaciji u Evropi i regionu, o unapređenju ekonomske saradnje i procesu evropskih integracija Srbije.

Dačić i Dendijas izrazili su zadovoljstvo zbog susreta i dugogodišnje saradnje.

Dendijas je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa svojim dugogodišnjim kolegom, sa kojim je imao prilike da sarađuje kao ministar spoljnih i ministar unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju.

Denijas i sa Selakovićem: Budućnost Zapadnog Balkana u EU, Srbija ključni partner

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas poručo je danas, posle razgovara sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona.

Dendijas je, na pres konferenciji posle tet-a-tet sastanka sa Selakovićem, rekao da Grčka pruža političku podršku kako bi Srbija bila bliže EU i kako bi joj se, kako je rekao, napokon pridružila.

"Razumem da postoji zamor i frustracija zbog sporog procesa pristupanja EU, ali smatramo da je to jedini put za prosperitet i stabilnost regiona", rekao je Dendijas.

Šef grčke diplomatije je naveo da je u poseti Beogradu u okviru turneje po Zapadnom Balkanu uoči Samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, koji se održava sledeće nedelje u Solunu, posle 20 godina od Solunskog samita na kojem je, podsetio je, pokrenuta agenda za Zapadni Balkan.

Dodao je da region treba da se "kloni lažnih obećanja" i onih koji žele da vrate "sat regiona unazad" i koji pokušavaju da ponovo nacrtaju mapu Balkana ističući da to ne može da se dozvoli i da ceo region treba da gleda u zajedničku budućnost, a ne u prošlost.

Naglasio je da je Srbija ključni partner EU i pozvao Beograd da nastavi proces reformi i usaglašavanje sa spoljnom politikom EU.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Dendijas je preneo da je sa Selakovićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji navodeći da je potrebno da se vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se, kako kaže, došlo do sveobuhvatnog pravnoobazujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom.

Govoreći o situaciji u regionu, Dendijas je kazao da promena granica u Bosni i Hercegovini nisu način "za put dalje" što je, kaže, preneo i tokom posete Sarajevu.

"Treba da pokušamo da pomognemo da se prevaziđu razlike i da gradimo regionalnu stabilnost i prosperitet kako bi se unapredila regionalna saradnja", naveo je šef grčke diplomatije.

Naglasio je da Grčka ostaje posvećena daljem jačanju bilateralnih veza sa prijateljskom Srbijom koja je, kako kaže, značajan partner grčkoj poslovnoj zajednici navodeći da su grčki investitori uložili skoro tri milijarde evra u Srbiji, a da su grčke kompanije obezbedile blizu 25.000 radnih mesta.

"Izlazimo iz krize, iz pandemije, nadamo se iz ukrajinske krize, i spremni smo da više investiramo u Srbiju, to će pomoći Srbiji da raste, kao i da naše veze rastu", kazao je Dendijas.

Pozdravio je nameru Srbije da otvori turističku kancelariju u Atini uz konstataciju da Grčka ostaje jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije.

Dodao je da sa Selakovićem razgovarao i o interkonektivnosti u oblasti saobraćaja i logistike, o panevropskom koridoru, kao i o energetskoj saradnji ističući da je LNG terminal u Aleksandrupolisuje ''veliki korak'' ka regionalnoj saradnji u toj oblasti.

Dendijas se osvrnuo i na odluku Turske da obustavi pregovore sa Grčkom o rešavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, poručujući da Grčka ostaje čvrsta u zaštiti svojih interesa u skaldu sa međunarodnim pravom i poveljom UN.

Komentari (0)

Srbija