Politika

Dačić za Euronews Srbija o slučaju Lavrov: Princip dvostrukih aršina, nekome je dozvoljeno da priča sa Rusima, nekome ne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

16:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog otkazane posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, a na pitanje da li je ovo bila "lekcija iz geografije" za Srbiju istakao je da su mnogi drugi u istoriji dobili mnogo veće lekcije.

Kako je on rekao za Euronews Srbija, poseta Lavrova otkazana je jer je njemu onemogućeno da stigne u Beograd i dodao da bilo kakvi razgovori ne bi trebalo da se sprečavaju. 

"Nisu bile baš česte ovakve situacije u prošlosti što govori i o jednoj vrsti stvaranja jedne takve atmosfere da je praktično gotovo onemogućeno da se bilo kakvi drugi glasovi ili tonovi čuju. Znate šta je tu problem, što i tu imate princip dvostrukih aršina, odnosno nekima je izgleda dozvoljeno da razgovaraju sa Rusijom, a drugima nije čak ni to. Mi treba da gledamo da razvijamo naše bilateralne odnose sa svima, bilo da su na istoku ili na zapadu, da gledamo šta je naš interes u svemu tome, naravno da vodimo računa pre svega da odluke koje se donose budu u interesu naših građana", istakao je Dačić.

Na pitanje da li je bio u interesu dolazak Lavrova u ovom trenutku, Dačić kaže da ne zna ništa o toj poseti u smislu toga da li je ona bila redovna poseta ili poseta nekim drugim povodom.

Na institiranje novinara da li je Srbija u ovom trenutku u poziciji da prima ministra spoljnih poslova Rusije i kako reaguje na njegovu opasku da je NATO onemogućio Srbiji da vodi suverenu spoljnu politiku, Dačić ističe da je potrebno pronaći balans u zaštiti nacionalnih i državnih interesa.

"Mislim da je i predsednik Vučić rekao da što se toga tiče Srbija će nastaviti da vodi svoju samostalnu politiku i trudiće se koliko god to izgledalo kontradiktorno da vodi samostalnu politiku, ali da gleda da što više napreduje u evropskim integracijama", rekao je on.

Ipak, na pitanje da li je ovo bila "lekcija iz geografije" za Srbiju, kako su ocenili i pojedini inostrani mediji, Dačić kaže da su drugi u istoriji dobili mnogo veće lekcije iz geografije nego što je dobila Srbija.

"Ja ne razumem šta sad to znači. Kakva je to lekcija Srbiji što neko nije mogao da dođe do Srbije. Da se mi razumemo, ja ne ulazim u to na koji način je Lavrov hteo da dođe, da je došao redovnom linijom niko ga sigurno ne bi sprečio", rekao je Dačić.

Dačić je potom, na zahtev novinara, dodatno objasnio šta je time želeo da kaže.

"Ovde je reč o avionu vlade, ja ne znam da li vi razumete da za komercijalne letove to ne važi. Hoću da kažem da je smešno da se neko iživljava nad Srbijom zbog odnosa sa Rusijom. Srbija je prošla kroz svašta, mi ne podržavamo sankcije ni prema kome, tako da bilo je i drugih koji su bili pod tim sankcijama, ali na kraju znate, na kraju kad se sve to završi, vode se neki mirovni pregovori", rekao je Dačić.

O novoj vladi i sankcijama

A dok se čeka formiranje nove vlade i to da li će SPS biti deo nje, postavlja se i pitanje da li će Srbija nakon formiranja vlasti morati i da promeni svoj stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Na ptanje da li će biti deo vlasti koji će uvesti sankcije, Dačić odgovara: "Otkud vama to da će neko da uvede sankcije Rusiji?".

"Zašto postavljate takvo pitanje? Zašto postavljate pitanja da će Srbija da promeni stav, kada bude ta tema na dnevnom redu onda će to biti", rekao je on.

"Zašto ne možete da kažete principijelno - mi hoćemo ili mi nećemo", glasilo je pitanje.

"Ja sam rekao naš stav, stav Srbije je da osuđujemo ono što je Rusija uradila ali smo protiv uvođenja sankcija i to je stav države Srbije, ja ne znam o čemu vi pričate... Zbog čega, da vidimo šta dobijamo, je l dobijamo Kosovo u Savetu Evrope, je l to dobijamo, je l za to treba da uvedemo sankcije? To možemo da dobijemo i bez sankcija", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija