Politika

Žiofre: Očekujemo od Srbije da poštuje vrednosti i principe EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

13:14

Žiofre: Očekujemo od Srbije da poštuje vrednosti i principe EU
Žiofre: Očekujemo od Srbije da poštuje vrednosti i principe EU - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je projekat mira izgrađen na osnovu zajedničkih interesa, ali i na suštinskim vrednostima - vrednostima pomirenja na kontinentu, izjavio je danas šef Misije u Srbiji Emanuel Žiofre i dodao da ne postoji nijedna alternativa proširenju EU na zemlje Balkana.

"Tu smo da pomognemo zemljama i društvima na Balkanu, bitno je pružiti konkretnu pomoć za integraciju", rekao je Žiofre na međunarodnoj konferenciji "Ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Balkana: Istorijski i savremeni pogledi na regionalnu saradnju", koja se održava u Beogradu.

Žiofre je rekao da je EU odlučila da donese plan o ekonomskim investicijama od 30 milijardi evra, a da su ove godine izdvojili oko tri milijarde evra za lokalne samouprave.

Ali, poručio je, potrebno je napraviti i politički izbor kako bi EU mogla da da odgovarajući podsticaj procesu integracije, te naveo da računaju na zemlje kandidate, svoje partnere i buduće države članice da budu uz EU u odbrani mira i poštovanju određenih pravila.

"S tim u vezi, očekujemo od Srbije da iskreno poštuje vrednosti i principe koje mi zajednički branimo i kroz našu inostranu politiku i politiku bezbednosti", kazao je Žiofre.

Komentari (0)

Srbija