Politika

Vlada Srbije šalje humanitarnu pomoć - tri miliona evra za decu i izbeglice u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2022

-

17:55

Vlada Srbije šalje humanitarnu pomoć - tri miliona evra za decu i izbeglice u Ukrajini
Vlada Srbije šalje humanitarnu pomoć - tri miliona evra za decu i izbeglice u Ukrajini - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije donela je odluku na današnjoj sednici da uputi novčanu humanitarnu pomoć za decu i izbeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona evra, saopšteno je iz Vlade.

Za pomoć deci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion evra, koja će biti uplaćena preko mehanizma Dečji fond Ujedinjenih nacija – UNICEF. Isti iznos predviđen je i za pomoć izbeglicama iz ove zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbeglice – UNHCR.

Kako se dodaje u saopštenju, članovi vlade doneli su Zaključak kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

"Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola br. 1 između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, omogućio je građanima ove dve zemlje da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba, što je od posebnog značaja imajući u vidu veoma razvijenu privrednu saradnju Srbije i Turske, kao i izuzetno veliki broj međusobnih turističkih poseta", piše u vladinom saopštenju.

Posao za 100 diplomaca medicinskih fakulteta

Takođe, na sednici je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 100 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, što je značajan korak ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz zemlje i istovremeno doprinosi daljem razvoju srpske medicine.

"Vlada Republike Srbije na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite. Istovetan Zaključak donet je i u cilju zapošljavanja najboljih 200 diplomaca srednjih medicinskih škola", navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je i Program rasporeda i korišćenja subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u 2022. godini i za te svrhe izdvojila sredstva u iznosu od 8.000.000 dinara, koja se dodeljuju bespovratno i predstavljaju de minimis pomoć. Ta vrsta pomoći izražava se u bruto iznosu, odnosno u iznosu pre odbitka poreza i drugih naknada, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija