Politika

Vučić: Potpisan ugovor sa EU o sredstvima za podršku i obrazovanje migranata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2021

-

15:34

Vučić: Potpisan ugovor sa EU o sredstvima za podršku i obrazovanje migranata
Vučić: Potpisan ugovor sa EU o sredstvima za podršku i obrazovanje migranata - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je danas sa Evropskom unijom potpisala Ugovor o podršci Unije u upravljanju migracijama u iznosu od 2,5 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije Lidija Marković, a ceremoniji su prisustvovali evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da Evropska unija Srbiji daje ukupno više od 11 miliona evra za upravljenje migracijama i podršku kapacitetima za migrante.

"Mi smo danas prisustvovali potpisivanju ugovora kojim EU nam daje značajan novac za podršku kapacitetima za migrante. To je važna stvar za nas jer mi ulažemo naš novac u sve to. Ja sam zahvalan što je taj novac dodeljen Srbiji", rekao je Vučić.

On je dodao da je na teritoriji Srbije sprečno je  38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu i 21.021 na izlazu što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019.

Kako je dodao vlasti su postale efikasnije u sprečavanju nelegalnih prelazaka kojih je najviše bilo na granici sa Severnom Makedonijom.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

"Razgovarali smo o saradnji s Fronteksom, ali i kako da olakšamo život tim ljudima i pokažemo dodatnu stopu solidarnosti", naveo je predsednik, nakon razgovora s  komesarkom Johanson.
On je dodao da je Srbija sve migrante u centrima, a njih je, kako je 3.977, vakcinisala i zahvalio se zdravstvenim vlastima na tome. 

Tokom razgovora je bilo reči i o drugim važnim pitanjima, o vladavini prava, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naveo je predsednik.

On je dodao da je obezbeđena veća bezbednost i sigurnost za sve u Srbiji i da od  februara nema čak ni pokušaj mafijaškog ubistva na teritoriji Srbije.

Razgovarali smo o vladavini prava i korupciji i evropskom putu Srbije i ono što je važno je da znamo, da kada postoje brojevi da nemate dovoljno presuda u slučajevima organizovanog kriminala, jasno je da nismo dobro obavili posao, predočio je on.

"Partijska knjižica ne sme nikoga da štiti"

"U oblasti borbe protiv korupcije partijska knjižica ne sme nikoga ga štiti i moramo da nastavimo borbu protiv onih koji su izigrali poverenje građana", rekao je Vučić.

"Ukazao sam na našu punu posvećenost, ali i dostavio i izveštaj, šta je to što je Srbija uradila u poslednjih pet ili šest meseci, kako bi mogla da otvara nove klastere i nova poglavlja. Mislim da ljudi u EU to primećuju, a kada ćemo biti nagrađeni nije na nama", rekao je predsednik.

On je dodao da je od komesarke zatražio pomoć u izgradnji projekta pruge do Severne Makedonije.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je da se Srbija pokazala kao pouzdan partner, dodala je ona i čestitala Srbiji za način na koji je rešila pitanje vakcinacije migranata.

"Ovde sam da prenesem poruku da EU želi da budete njen deo, ali su potrebne dalje reforme i puna njihova primena", poručila je Johanson.

Ona je dodala da je neophodan napredak u suzbijanju kriminala, korupcije, jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

"Preneću poruku Briselu kada je reč o pruzi. Posetiću granicu i nove službenike Fronteksa", najavila je ona.

Želim da vas uverim da EU podržava Srbiju u daljem napretku u oblasti vladavine prava, vi ste napravili uspeh, rekla je ona

 

Komentari (0)

Srbija