Politika

Spoljnopolitički odbor EP usvojio izveštaj o Srbiji: Usklađivanje sa sankcijama i formulacija o "međusobnom priznanju"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/06/2022

-

09:52

Spoljnopolitički odbor EP usvojio izveštaj o Srbiji: Usklađivanje sa sankcijama i formulacija o "međusobnom priznanju"
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) je sa 50 glasova "za" i pet glasova "protiv" jutros usvojio tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP "budućem članstvu Srbije u EU", ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

Evropski parlament je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji će određivati ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

"Od Srbije i Kosova očekuje se potpisivanje sporazuma zasnovanog na međusobnom priznanju"

U tekstu izveštaja amandamnima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju" što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Bilčik: Izveštaj odražava političku realnost u Srbiji

Izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da je neophodno da "posle izbora u aprilu 2022. i ruskog agresorskog rata", partneri u Srbiji shvate koliko je hitno napredovati na evropskom putu.

"zveštaj za 2021.godnu odražava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na važnost tekućih reformi i usklađivanja. Napominjemo da se može učniti više da se odlučno krene ka EU i kao izvestilac EP spreman sam da radim zajedno sa novim rukovodstvom u Beogradu kako bismo pomogli u postizanju pozitivnih promena za evropsku Srbiju", poručio je Bilčik.

Tanjug/Rade Prelić

 

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

"Izveštaj nema ključnu moć, ali nije zanemarljiv"

Sagovornici Euronews Srbija koji su ranije govorili na ovu temu istakli su da izveštaj EP nema ključnu moć, već da zapravo predstavlja stav evropskih zvaničnika koji čine Evropski parlament i koji je, u kontekstu evropskih institucija, sugerišući. Ipak, upozoravaju da on nije zanemarljiv i da je njegov ton oštriji nego inače, a sve zbog rata u Ukrajini pokrenutog invazijom Rusije na tu temlju.

Član Glavnog odbora Evropskog pokreta Vladimir Međak u razgovoru za Euronews Srbija je rekao da izveštaj ima određenu političku težinu, ali nagalašava da ne može da vrši bilo kakvu funkciju, odnosno nema moć da stopira pregovore EU sa Srbijom.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

"U ovom slučaju suština je u tome što izveštaje EP svi čitaju i pogotovo što većina stranaka koje ga i čine su partije koje vode svoje države. U tome dolazi do izražaja težine ovih reči koje se u njemu nalaze. Poslanici, koji su ovo pisali, u stalnoj su komunikaciji sa svojim vladama", rekao je Međak.

Međutim, analitičar Dragomir Anđelković je rekao za Euronews Srbija da ne vidi veliki problem u tome što Srbija nije uvela sankcije Ruisji zbog situacije u Ukrajni, jer kako kaže, još uvek nije zvanična članica evropske zajednice, pa se dakle, od nje to i ne treba očekivati.

"Mi smo dužni da usaglasimo svoju spoljnu i bezbednosnu politiku neposredno pred ulazak u EU. Ne postoji naša obaveza da to radimo sada. Ako EU smatra da Srbija treba da ubrza proces pridruživanja onda to možemo da radimo bez ikakvog ometanja. To što nismo uveli sanckije Rusji, nije problem. Kada uđemo u EU, uvešćemo ih", kaže on.

Usvojen i izveštaj o Kosovu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta danas je usvojio i izveštaj o Kosovu, i to sa 43 glasa "za", devet "protiv" i pet uzdržanih. Tim izveštajem se potvrđuje nedvosmislena podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ponavlja važnost postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji kao ključnog za napredovanje obe strane na EU putu, ali i za regionalnu stabilnost i perosperitet.

Poslanici EP pohvaljuju povećanu političku stabilnost Kosovu i pozdravlja usklađivanje Kosova sa EU po pitanju sankcija prema Rusiji i snažnu solidarnost Prištine sa Ukrajinom. Poslanici EP kroz izveštaj naglašavaju da je nezavisnost Kosova "nepovratna" i pozivaju zemlje EU koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

"Kosovo je kontinuirano dokazivalo svoju posvećenost napredovanju u reformama vezanim za EU i pozicioniralo se kao veoma pouzdan partner, duboko usidren u evropskom i transatlantskom savezu. Nažalost, Evropska unija nije uspela da ispuni obećanje da će građanima Kosova obezbediti putovanje bez viza. Nadam da će ovo biti poslednji izveštaj koji pominje ovaj neuspeh", poručila je izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon.

Ona je direktno pozvala Francusku i Holandiju da usvoje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane sa Kosova.

Komentari (0)

Srbija