Politika

UN: Sa novom vladom Srbije poguraćemo ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

18:30

UN: Sa novom vladom Srbije poguraćemo ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju
UN: Sa novom vladom Srbije poguraćemo ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob izrazila je danas uverenje da će njen tim zajedno sa novom Vladom Srbije koja bude formirana pogurati ključne stavke iz Agende 2030 o održivom razvoju.

"Cilj ispunjenja ciljeva je oblikovanje nove budućnosti zemlje", rekla je Žakob i dodala da će UN podržavati i aktivnosti Srbije na polju politike i zakonodavstva.

"Imamo samo sedam godina, a to je veliki zadatak, ali smatram da ćemo sa novom vladom koja će se formirati naredih meseci imati priliku da poguramo ključne stavke iz Agende 2030", rekla je ona.

Žakob je podsetila da je Srbija po realizaciji ciljeva održivog razvoja bila na 35. mestu od 160 ocenjenih zemlja.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Srbiji ide dobro oko smanjenja sriomaštva i nejednakosti, poboljšala je poziciju u oblasti rodne ravnopravosti, obrazovanja u pristojnim poslovima, a dosta treba da uradi po pitanju zelene agende koja prevazilazi borbu protiv zagađenja, gubitka biodiverziteta...", rekla je ona.

Prema rečima stalne predstavnice UN u Srbiji, zelena agenda je od ključne važnosti za transformaciju ekonomije i društva, jer se radi i o stvaranju novih radnih mesta, novog prehrambenog sistema...

Žakob je to izjavila tokom predsedavanja sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović prvim Zajednickim upravnim odborom za sprovođenje Okvira saradnje UN za održivi razvoj 2021-2025. godine, a kojim je, kako je Joksimović naglasila pokrenut novi petogodišnji ciklus višestruko unapređenog partnerstva za ubrzanje zelene i digitalne transforamacije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Današnjim sastankom pristupilo se operacionalizaciji Okvira saradnje UN za Održivi razvoj sa Republikom Srbijom koji su u februaru potpisali ministar Nikola Selaković i Žakob u prisustvu Joksimović, a koji predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistema UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije.

Komentari (0)

Srbija