Politika

Vučić najavio veće penzije za 18 odsto, povećanja u dva navrata do januara 2023.

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/06/2022

-

11:46

Vučić najavio veće penzije za 18 odsto, povećanja u dva navrata do januara 2023.
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio povećanje penzija koje, kako je rekao, najkasnije sa 1. januarom svakako neće biti manje od 18 odsto. Precizirao je da to neće biti jednokratka davanja i da će povećanje biti u dva navrata - jedno već ove godine, u oktobru, novembru ili decembru, a drugo od 1. jannuara.

"Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno", rekao je Vučić novinarima posle otvaranja deonice na oblizanici oko Beograda.

Naveo je da će povećanja biti u dva navrata, jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o povećanju penzija.

"To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odbori", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra kreću razgovori sa MMF-om.

"Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativno 18 odsto", rekao je Vučić.

Istakao je i da ne sme da se povećava javni dug, a da Srbija konačno ima najnižu stopu javnog duga od svih koji su u Evrostatu. "To su velike stvari za budućnost naše dece", rekao je Vučić i dodao da se sprema novac za zmu.

"Ušteđene pare koje su čuvane i pripremane", naveo je predsednik i dodao da je uložen novac i u fiskalne kase i e-fakture, a prvi efekti toga se očekuju sada.

"Očekuje se značajan rast minimalca - svakako dvocifren"

Vučić je takođe najavio da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao i da prosečna plata u martu naredne godine bude viša od 710 evra.

"Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktinih investicija.

"Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da se očekuje da prosečna plata u martu 2023. godine bude preko 710 evra, na nivou Srbije, a da se ne ugrozi javni dug u odnosu na BDP.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodao je da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

"Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna", rekao je Vučić.

"Niko ne razmišlja o prodaji EPS-a"

Vučić je rekao da su navodi pojedinih medija o prodaji EPS-a "notorna laž" i istakao da niko nije ni razmatrao takvu mogućnost.

"Niko nije razmatrao takvu mogućnost, niti nam pada na pamet. Taj koji bi to sada uradio bio bi mnogo glup i radio bi direktno protiv interesa naše zemlje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nako.

Vučić je naveo da nijednog sekunda nije razmatrana prodaja EPS-a, već da se razmatra da se kupi nešto od elektroprivrede drugih zemalja u regionu.

"Pogrešno vas je neko obavestio. Dakle, ne samo da ne prodajemo EPS nego mi hoćemo da kupimo", dodao je Vučić.

O izveštaju Evropskog parlamenta: Međusobno priznanje je njihova želja

Predsednik Srbije je rekao da ne negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament, ali da je međusobno priznanje koje se pominje u izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o Srbiji "njihova želja".

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi to što se u tom izveštaju po prvi put spominje međusobno priznanje u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine i da li misli da će u kontekstu ukrajinske krize na neki način taj dijalog biti ubrzan, Vučić je rekao: "To je neka čudna politika, ti neki ljudi tamo ne poštuju sopstveni pregovarački okvir koji je donela Evropska komisija, a potvrdio Evropski savet".

Vučić je naveo da se u pregovaračkom okviru govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, odnosno Kosova i Srbije, kako ko tumači.

"Međusobno priznanje je njihova želja, lepo je da to žele. Mi to ne želimo. Svako svoj posao - oni svoj, mi svoj. Oni su mnogo važni, mi nismo, ali možemo da imamo svoje mišljenje. Eto, može nam se", poručio je Vučić.

Naveo je da je spreman da prihvati sve udarce jer, kako je istakao, "zna da su i pravda i moral i istina na strani Srbije".

Ipak, rekao je da ne može da negira značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament jer, kako je dodao, to nije za šalu, niti za neozbiljno razumevanje.

"Ali evo naša odluka je ovakva, a verujem da će i parlament Srbije i Vlada Srbije, koji treba da se izjasne o tom pitanju, uskoro potvrditi sve ovo što sam vam upravo rekao", dodao je Vučić.

"Zašto da plaćamo tri puta skuplji gas?"

Govoreči o navodima da Srbija ne pokazuje interesovanje za gas koji bi dolazi s Krka, Vučić ja upitao "zašto da plaćamo dv aili tri puta skuplji gas?". 

"Kad možete da dobijete isti kvalitet za milion ili tri miliona evra, koliko biste ga vi platili?", rekao je predsednik i dodao: "Ne odgovara nam cena. Nemamo ni konektor. Moram da priznam da su Hrvati bili OK i da nikad nije dovdeno u pitanje snabdevanje Srbije naftom preko Janafa", naveo je Vučić.

Poručio je da mora da se razmišlja o gradnji naftovoda da bis e Srbija spojila s Mađarskom.

"Da smo to uradili mogli bismo vući preko Družbe sirovu naftu bez problema za Srbiju. Sad ne možemo tankerima da je dovučemo jer saknkcije se odnose na to", naveo je. 

"Što se tiče Hrvatske i LNG-a, onda nek ide utakmica, ko će da nam ponudi bolju cenu. Nas znaima kvalitet,cena, uslovi, ko bolje ponudi taj dobije pare od Srbije", naveo je.

"Pripremamo se za zimu, ali situacija je užasna"

Aleksandar Vučić je izjavio da se država priprema za dolazeću zimu, ali da je situacija, globalno, užasna i da se država bori da "zakrpi" sve rupe.

"Pripreme za zimu teku, ali kako da teku, kada je gas sa 860 dolara za hilujadu kubnih metara a danas je skočio na 1.000 dolara. O čemu pričamo? Zavrnuto je nešto na 'Severnom toku' i istog sekunda 15 odsto skoči cena gasa. O kakvoj pripremi da pričamo. Ali, mi radimo sve što možemo, vodimo nemoguće borbe", rekao je Vučić.

Ukazao je da je, kada cena gasa skače preko 1.000 i 2.000 dolara, Srbiji to pravi razliku između 15 i 30 miliona evra dnevno, zimi kada se gas kupuje na berzi, a nedeljno to je još 100 miliona evra.

"Razumete li o kom novcu pričamo? Država krvari sa tim, 100 miliona evra za sedam dana, to ne može da podnese", ukazao je predsednik Srbije i dodao da zna i neke u lošijoj poziciji, "a kojima je glavna briga kada će na more".

Poručio je da će nova vlada imati mnogo da radi, i da se već radi na tome da se pripremimo za predstojeći period.

Komentari (0)

Srbija