Politika

"Ja sam Vučićev brat": Rama o tvrdnjama da je "prosrpski" orijentisan

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

19:30

"Ja sam Vučićev brat": Rama o tvrdnjama da je "prosrpski" orijentisan
"Ja sam Vučićev brat": Rama o tvrdnjama da je "prosrpski" orijentisan - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Prištini da ne želi da se meša u dijalog Beograda i Prištine, da je to, kako je naveo, unutrašnje pitanje i da je važno da drugačiji pristup Albanije prema Srbiji ne šteti krajnjem cilju.

On je dodao da su to dva različita puta ka istom cilju, a to je konačno rešenje i priznanje Kosova od strane Srbije i pravičan mir koji pripada celom regionu, prenosi Albanian post. Regionu, kako kaže, nije potrebna "radikalizovana Srbija" i da zato treba učiniti sve da se ovaj deo Evrope što pre integriše.

"Moramo da damo sve od sebe da povećamo sve one mogućnosti koje integrišu ovaj deo Evrope, koji nije bez razloga istorijski najzaostaliji deo", rekao je Rama posle zajedničke sednice Vlade Albanije i privremenih prištinskih insititucija.

Rama je na konferenciji za novinare sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, komentarisao fejsbuk objavu zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija da je "prosrpski" orijentisan.

"Moj stav je da nam radikalizovana Srbija nije potrebna, posebno u današnjem kontekstu", rekao je šef albanske vlade.

Portal Albanian post prenosi da se Rama pritom našalio rekavši da ne samo da je prosrpski nastrojen već je, kazao je, i "Vučićev brat".

"Da kažem o mom prosrpstvu. Ja sam više od toga. Ja sam Vučićev brat", rekao je Rama.

On je odnos sa Kurtijem nazvao prijateljskim.

"Ako pogledate količinu humora i autoironije koja nas spaja, verovatno ćete se iznenaditi i onda ćete reći ne, ovo nije Vučićev brat već Aljbinov. Zato dozvolite da budem brat obojici, jer ćete mi možda trebati u budućnosti", rekao je Rama.

Žuta kuća i trgovina organima

Albanski premijer je najavio da će vlada u Tirani parlamentu, najverovatnije do septembra dostaviti rezoluciju o Specijalnom sudu u Hagu s ciljem da, kako je rekao, opovrgne navode izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o "žutoj kući" i trgovini organa, prenosi Koha.

Rama je rekao da zabrinjava, kako je naveo, neosnovanost Martijevih navoda, koje je povezao sa ruskim uticajem na ovaj slučaj. Tvrdi da u optužnici protiv bivših pripadnika OVK nema pomena o trgovini organa i "žutoj kući" i smatra da Tirana i Priština imaju pravo da veruju da to nije, kako je rekao, nimalo dobronameran odnos prema Kosovu i Albancima.

Rama tvrdi da u optužnici protiv bivših čelnika tzv. OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, nema nijedne činjenice u vezi sa izveštajem Martija, "žutom kućom" i trgovinom organa.

Podsetio je na veoma dobre odnose sa Tačijem i ispričao da, kada je prilikom odlaska da ga poseti u Specijalnom sudu u Hagu, morao da ispuni formular na kojem je bilo i pitanje: "Zašto želi da se sastane sa njim"?. On je kao odgovor, kaže, napisao: "Nedostaje mi''.

Komentari (0)

Srbija