Politika

Nove tenzije: Priština usvojila odluku o tablicama i ličnim dokumentima izdatim u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

18:40

Nove tenzije: Priština usvojila odluku o tablicama i ličnim dokumentima izdatim u Srbiji
Nove tenzije: Priština usvojila odluku o tablicama i ličnim dokumentima izdatim u Srbiji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska vlada odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa ličnim dokumentom koji su izdale srpske vlasti, dati obrazac koji privremeno zamenjuje korišćenje naših dokumenata.

Prema ovoj odluci, svakoj osobi se dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamenjuje korišćenje dokumenta izdatog u Srbiji, prenosi Koha.

Takođe, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na severu zemlje koji imaju registarske tablice izdate u Srbiji, ali u ime gradova Kosova, omogući da se vrate na, kako kažu, registarske tablice RKS.

Kosovska vlada je održala elektronski sastanak na kome je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "JP", "DA" ili "ÐA".

Kako je saopšteno iz Vlade, vlasnicima vozila sa ovim registarskim oznakama omogućen je povratak na Kosovo u periodu od 1. avgusta do 31. septembra ove godine, odnosno u toku dva meseca.

Petković: Ovim je Kurti zapretio ratom Srbima s KiM

Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom današnjih odluka kosovske vlade.

Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra, navodi Petković u saopštenju.

"Nedopustivo je da na ovakvu pretnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe kraj septembra. Svojim ćutanjem, postaju direktni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini", dodao je direktor Kancelarije za KiM u saopštenju i nastavio:

"Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu", poručio je Petković.

Komentari (0)

Srbija