Politika

Vučić o potezu Prištine: Dali su rok do kraja septembra, posle planiraju napad na Sever i imaju podršku Kvinte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

19:32

Vučić o potezu Prištine: Dali su rok do kraja septembra, posle planiraju napad na Sever i imaju podršku Kvinte
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da u odlukama o registarskim tablicama i ličnim kartama izdatim u Srbiji, Priština ima podršku velikih zapadnih sila, pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i svih drugih zemalja Kvinte. On je rekao da je Priština dala rok do kraja septembra, a da to znači da posle planiraju opšti napad. Kako je dodao, građani Srbije to treba da znaju, kao što treba da znaju da Priština za to ima podršku predstavnika Kvinte. 

On je povodom odluke kojom se praktilčno onemogućava ulazak na Kosovo sa srpskim ličnim kartama i registarskim tablicama, rekao da je jedini njihov cilj da se "proteraju Srbi sa severa KiM i da se napravi nova Oluja".

"Prave kampanju da se automobili registruju albanskim tablicama, a ako se registruju - odlično. Ako ih ne ubede, onda će da otimaju ne samo vozila, nego i tablice. Ko će onda da ostane - ni sami ne znaju, niti ih interesuje, ali računaju da će Srbi da napuste Kosovo. Suština je u tome da godinama trpimo laži od predstavnika Kvinte i Albanaca sa KiM, nemam problem da to kažem u lice svima njima. Nije problem što oni misle da smo mi svi glupi, nego da su oni pametni i da nešto što je toliko očigledno misle da mi ne shvatamo", rekao je Vučić.

On je dodao da je dogovor bio da zajedno održi konferenciju sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom koji je danas u poseti Beogradu, ali da je drži samostalno jer ga je obavestio šta će govoriti. Kako je rekao, njegova je reč naravno važna i on je poštuje, ali nije želeo ni da njega dovede u neprijatnu situaciju. 

"Nemam šta da kažem o njegovom poslu, ali imam o svemu drugom. Uvek smo spremni za dijalog i uvek smo bili spremni, neki drugi nikada nisu bili, ali su imali podršku najvećih zapadnih sila. To što žele, ne žele samo kosovski Albanci, već imaju punu podršku, pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i drugih članica Kvinte", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da su "spalili desetine crkvi i manastira, pobili destine naših ljudi, pa dobili kao nagradu nezavisnost Kosova 2008, gde su se svađali samo ko će da ostane u svojim foteljama, a ne da pomogne narodu".

"To su sve radili u dogovru. Onda smo imali teške razgovore zbog naših grešaka, 2013. se vraćamo za sto i dobijamo Briselski sporazum koji nije bio lak za nas. Išao sam na KiM da objašnjavam našim ljudima... Od tog sporazuma sve što je trebalo Srbi da ispune - jesu, jedina stavka koju je trebalo oni da ispune - nisu. I kako je moguće da zapadna petorka ćuti, ali zato kada Srbi okače baner ZSO... Ako to okačite idete u zatvor jer reklamirate nešto što je inače predviđeno međunarodno-pravnim ugovorom kao što je Briselski sporazum", rekao je Vučić.

"Planiraju opšti napad na sever Kosova"

Vučić je rekao da "naš narod neće više da trpi upade njihovih jedinica", što su mu danas i sami rekli pripadnici Srpske liste.

"Oni su nama dali rok do 31. septembra za ove tablice, što znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra, koji će oni da nazovu kako hoće i to građani Srbije treba da znaju. Treba i da znaju da su ih podržali predstavnici Kvinte", rekao je on.

On je rekao da su Amerikanci najmanje "bahati i arogantni" u odnosu na sve ove druge.

"Imate bezbroj takvih primera u kojima nas ponižavaju i misle da to mogu. Večeras sam rešio da kažem ok, nije meni problem da to trpim i slušam. Radim to već 10 godina praveći sam da sam gluplji nego što jesam. Problem je što vi mislite da ste pametniji. Provodite golu silu, da vidimo do kada ćete? Ne mislimo da ste toliko pametni i nemojte da nam pričate o pravu i pravdi, samo to nemojte. I ovde je sad jasno da nema ni dijaloga, ni razgovora, ni bilo čega. Biće samo mnogo problema, gledaćemo da sačuvamo mir, ali drugi neće - ni Kosovo, ni njihovi mentori.
Znate šta oni kažu? Kosovo je za nas nezavisna država", istakao je Vučić.

On je upitao gde to piše, u kom aktu UN, pošto se, kako je rekao, pozivaju na taj poredak. 

"Što imamo dijalog uopšte, što razgovaramo? Što ne sprovedete teror do kraja, završite posao? Koja je razlika između separatizma i prava na samopredeljenje? Kada Albanci nešto traže, to je pravo na samoopredeljenje. Kada Srbi isto učine, to je separatizam i ugoržavanje mira?", rekao je.

Dodao je da je suština da "Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet, i sve je na pravu zasnovano što oni kažu, makar nikakve veze sa njim nemalo, a sa pravdom još manje, a sve što bi rekao neko drugi znači da se vi suprotstavljate demokratiji".

"Mislite da se brinem šta će bilo ko da kaže? Samo izazivate krizu za krizom, gurate korak dalje misleći da Srbi hoće mir zato što naša ekonomija napreduje najbrže. Preko ivice da nas gurate i kad se u vazduhu držimo. Ne može više. Nemamo kud više", rekao je Vučić.

Kako je dodao, biće interesantno i leto, i jesen.

"Ja ih molim, ne ovoga Kurtija da li je lud ili nije, to me baš briga - mene interesuje koliko mu diriguju - ne interesuje me on, nego dirigenti. Molim ih da svoju bahatost i aroganciju samo malo spuste. Da poštuju prava onih koje su već ubijali, nadam se da im ne pada na pamet da to ponavljaju. Mi , pravo da vam kažem, bukvalno više nemamo kud. Deset godina se borimo da pronađemo kompromisno rešenje koji oni neće, nego hoće samo poniženje Srbije. Niko nam ništa ne nudi, niko neće da razgovara, samo gledaju kako da nas unize do kraja i kako da nam proteraju narod", rekao je Vučić.

"Odgovor će biti trezven, ali ubitačan i istinit"

Predsednik Srbije je rekao i da će odgovor biti "trezven, ali ubitačan i istinit".

"Mi nikakve vojne ili druge akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i proteruju naše ljude. Mnogo molimo te silne i moćne da to ne rade, to je naša najveća molba. Verujem da imaju dovoljno vremena do kraja septembra da tri puta razmisle hoće li to da rade ili neće. Čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trenutku, a možda i nemaju. Jer kad god postavite pitanje a gde su vam principi - jer vidimo da je Rusija strašno pozila međunarodno pravo - pa, što bombardovaste Beograd, a ne Moskvu? Onda shvatite da odgovor ne postoji", rekao je on.

On je naveo i da misli da mu je ovo najopštrija konferencija za novinare koju je do sada održao.

"S ovom konferencijom sam ušao u istoriju jer sam rekao u lice sve što rade i kako nas uništavaju. Nije problem što smo mi glupi, nego što oni misle da su mnogo pametni", kazao je.

"Peta zemlja povukla priznanje Kosova"

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, nakon četiri koje su nedavno takođe to učinile.

"Samo da kažem zaustavite se ljudi, da vas obavestim imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Nećemo im olakšavati ništa, radimo svoj posao, hoćemo da razgovaramo o kompromisima, a ne o primoravanju Srbije i bacanju niz liticu naše zemlje", rekao je on.

Upitan koliko treba da budu zabrinuti Srbi sa Kosova, on je rekao da "svi treba da budemo zabrinuti jer se stvari samo pogoršavaju".

"Pokušavaju da završe kosovski problem, da im Putin ne bi ispostavio pet Kosova - DNR, LNR, Krim, Herson i Zaporožje. Šta ih briga, može im se ili bar tako misle, sve se praveći da to nije to - nego da je to nešto normalno demokratski princip valjda. Ako mi kažete da postoji bolja ideja ili da ćutimo i pustimo da se to desi, ja neću da ćutim. Vlada će biti uskoro formirana i može da ćuti ili donese drugu odluku. Može da postoji drugačija većina u Vladi koja misli da je idealno i demokratski da ćuti. Ja neću da se pravim, bolje mi je da me nema nego da slušam ovakve gluposti koje mi ovo malo inteligencije vređaju od onih koji je nemaju više od mene. Na stranu to, već ko je taj ko ruši međunarodne zakone? To je suštinsko pitanje. To je moja upozoravajuća molba jer ne znam šta bih drugo učinio", rekao je on.

Upitan šta je oružje Srbije, Vučić je rekao da ne misli da "imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine".

"Mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe, a da dopustimo nove Oluje i novi Bljesak, više puta sam ponovio - taj film nećete gledati", istakao je Vučić.

Na pitanje šta znači da Srbija više nema kud, on je odgvorio:  "Ne znam o čemu više da razgovaramo i kako?"

Vučič je rekao i da Srbija neće da napada nikog, ali da moli i da oni ne napadaju nas.

"Mi njih molimo, oni nama prete. Kurti sanja da je Zelenski, a nekad da je Hegel. Ne brine mene on, nego oni koji ga u to guraju. Moja poruka je njima upućena, a ne njemu. On je mali kalibar u svakom smislu", rekao je odgovarajući na pitanje da li je reč o provokaciji Aljbina Kurtija.

"Sve sam saopštio od a do š Lajčaku"

Govoreći o Briselskom sporazumu, Vučić je podsetio da je on otpisan pod pokroviteljstvom EU.

"Onda su rešili da nas maltretiraju taksama, ruše Ceftu, upadaju na sever sa specijalnim jedinicima, iako smo imali dogovor sa NATO-om da nemaju pravo to da rade, itd. A onda su se stručnjaci setili da treba dalje da sprovode teror i govore o reciprocitetu. Tu dolazimo do najvećeg licemerja Zapada koji su nam govorili mesecima da rade na tome, valjda su mislili da ću tu da izgubim nekih 50.000 glasova, računajući da će neki njihovi moći da me pobede ovde na izborima. Naravno, još i dodatno je to da se pokaže Srbima da oni ne mogu da imaju Srbiju nikakvu, ni u kakvom obliku na teritoriji KiM. To pravno nasilje se nastavlja. Najbrutalnija je činjenica da njih ne interesuje međunarodno-javno pravo, ovo sam sve saopštio od 'a do š' Lajčaku", rekao je on.

Kako je dodao, kada govore o Ukrajini "puna su im usta povelje UN i klimaju glavom čim je pomenu".

"A kada izgovorite reč Srbija i rezoluciju UN, onda se zamisle, rekli biste sve Ajnštajn do Ajnštajna kao da vas ne razumeju o čemu pričate. Moje pitanje za njih je kad će to da bude, je l' to na Kukovo leto kao ZSO? Ovo se dešava jer su oni silni, bahati, arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje i naftu, pa mogu Srbiji da rade sve što požele ili misle da mogu", rekao je on nakon što je citirao deo Rezolucije 1244 SBUN. 

 

 

Komentari (0)

Srbija