Politika

Prvi rezultati glasanja u Velikom Trnovcu: Koalicija Albanaca Doline osvojila najviše glasova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

30/06/2022

-

22:55

Prvi rezultati glasanja u Velikom Trnovcu: Koalicija Albanaca Doline osvojila najviše glasova
Prvi rezultati glasanja u Velikom Trnovcu: Koalicija Albanaca Doline osvojila najviše glasova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija Albanaca Doline osvojila je najviše glasova na ponovljenim republičkim izborima u Velikom Trnovcu, saopštila je posmatračka misija Crta prema prvim preliminarnim rezultatima.

Izlaznost je bila 66,6 odsto (725 birača je izašlo na glasanje), a članovi biračkog odbora nisu uneli nikakve primedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora.

Koaliciju Albanaca Doline slede liste SPS-JS (8 glasova), Albanska demokratska alternativa (2), Miloš Jovanvić - Nada za Srbiju (2) i A. Vučić - Zajedno možemo sve (1).

Glasanje je danas proteklo uglavnom u skladu sa procedurama. Tokom dana posmatrači su zabeležili pokušaje pojednih birača da glasaju iako nisu imali ispravna lična dokumenta ili nisu bili upisani u birački spisak ali im birački odbor to nije dozvolio.

Od 250 poslanika u Narodnoj skupštini poznato je 249. Ostao je samo jedan čiji neizbor koči konstituisanje parlamenta. Biračko mesto broj šest u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac i tamošnjih nešto više od 1.000 birača odlučuje o tome kome će pripasti još jedan jedini mandat - Socijalističkoj partiji Srbije ili Koaliciji Albanaca Doline.

Podsetimo, izbori su se na ovom mestu organizovali peti put, odnosno ponavljali su se četvrti put od 3. aprila i redovnog glasanja. 

Socijalisti i Albanci već tri puta su obarali izbore podnoseći žalbe Upravnom sudu. Prošle nedelje glasanje nije ni počelo jer članovi biračkog odbora iz albanske koalicije nisu dozvoljavali predstavnicima srpskih stranaka da kontrolišu evidentiranje glasača u izvodu iz biračkog spiska.

Uporedo je stigla i dojava o postavljenoj bombi. Albanci optužuju SPS da sabotira izborni proces, dok im socijalisti odgovaraju da im je od mandata bitnije poštovanje zakona.

Komentari (0)

Srbija