Politika

Vučić posle sastanka sa Al Sisijem: Istorijska poseta, nadam se ugovoru o slobodnoj trgovini s Egiptom do kraja oktobra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/07/2022

-

09:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, da njegova poseta Srbiji ima istorijski karakter. 

"Siguran sa da će produbljivanje saradnje i obnova odnosa mnogo toga doneti vašoj i našoj zemlji i narodima", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za Al Sisijem. 

Rekao je da je uveren da su razgovori pružili snažan impuls daljem razvoju prijateljskih odnosa koji će se videti ne samo u saradnji u međunardj areni, već i najkonkretnije u ekonomiji.

"Otvorili smo mnogo obasti saradnje sa Egiptom i to je tek početak. Ugovorili smo ubrzanu saradnju na projektima, trudićemo se da na najbolji način prezentujemo našu zemlju u Egiptu.

Želim da se zahvalim Al Sisiju što je pravo iz Nemačke došao kod nas, a nakon ovoga ide u Francusku kod predsednika Emanuela Makrona, i zahvalan sam što je između te dve posete došao u Srbiju", rekao je predsednik Vučić.

Ističe da je bilo razgovora o mnogo konkretnih tema. "Ono što je važno i za Egipat i za nas, ustanovičemo prodaju žitarica u Egipat, dobili smo serfitifikat i za jabuku, a nadam se da ćemo uskoro i za goveđe meso. Nadam se da ćemo do kraja oktobra uspostaviti ugovor o slobodnoj trgovini, da mi na primer uvozimo liumun bez carine i izvozimo jabuku bez troškova. Razgovarali smo o zdravstvu, o stipendiranju učenika", istakao je Vučić. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, rekao je da mu je drago što je imao priliku da dođe u zvaničnu posetu Srbiji kao predsednik.

"Drago mi je što sam vaš gost prvi put i zahvaljujem se na gostoprimstvu vaše države i naroda. Kao što ste rekli da srpski narod voli Egipat, i egipatski narod voli Srbe i uvek ste dobrodošli u vašu drugu domovinu", rekao je predsednik Egipta na konferenciji za medije.

On je istakao da Srbija i Egipat dugo imaju dobre odnose i da se nada da će biti vidljivi rezultati nakon potpisanih memoranduma. "Egipat očekuje još jaču saradnju u svim poljima", kazao je Al Sisi.

"Imamo novu viziju naše saradnje. Pričali smo i o politici, nauci, ali i o razvoju biznisa. Posebno smo razgovarali o investicijama, a razmenili smo iskustva o poljoprivredi", rekao je predsednik Egipta u obraćanju. On je rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o aktuelnim zbivanjima u svetu, posebno ratu u Ukrajini.

"Razmenjivali smo reči o interesima država, šta se događa u Palestini, Libiji, ali i Ukrajini i kako to utiče na svetsku ekonomiju, te da bi države trebalo bolje da sarađuju u oblati ekonomije u odnosu na dešavanja u svetu. Egipatska misija je da se sve reši u miru i kroz sporazume, posebno kada je reč o krizi u Ukrajini", zaključio je Al Sisi.

Odlikovanje za predsednika Egipta

Vučić je prethodno uručio Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju. Al Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Dvojica predsednika potpisali su Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Srbije i Egipta i prisustvovati potpisivanju još 12 sporazuma o saradnji između dve zemlje.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Ispred Palate Srbija danas je priređen svečani doček za egipatskog predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija. Nakon ceremonije, predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi razgovarali su u četiri oka nešto duže nego što je bilo predviđeno, a posle tog razgovora usledio je sastanak delegacija dve zemlje.

Delegacije su predvodili Vučić i Al Sisi, a predsednik Srbije je na početku tog sastanka rekao da želi da se prodube saradnja i prijateljstvo Srbije i Egipta. Među ministrima koji prisustvuju sastanku su Branko Ružić, Maja Gojković, Nikola Selaković, Irena Vujović, Branislav Nedimović, Tatjana Matić, dok egipatsku delegaciju predstavljaju ministar spoljnih poslova Samih Šukri, ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Osetili smo istinsko prijateljstvo prema našoj zemlji, a nadam se da ste i vi osetili naše iskreno prijateljstvo", rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o važnim temama i dogovorili da dve vlade i minsitri obe zemlje rade dalje na svim sporazumima, kao i na ugovoru o slobodnoj trgovini.

"Zašto bismo kupovali skuplje, kada možemo bez carina", konstatovao je Vučić i dodao da razgovarali o saradnji u oblastima poljoprivede, vojske i zdravstva.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je poseta predsednika Egipta velika čast za Srbiju.

"Posle 35 godina, dragi prijatelji su ponovo naši gosti. Predsednik Al Sisi nam je učinio veliku čast svojom posetom", naveo je Vučić na zvaničnom instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije svečanog dočeka i sa sastanka.

Srpsko-egipatski biznis forum

Nakon obraćanja predsednika Egipta i Srbije otvoren je poslovni forum Srbija - Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije, uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.

Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Forum će početi u podne u Palati Srbija, a učesnicima će se obratiti predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi, najavljeno je iz PKS. Moderator poslovnog foruma biće predsednik PKS Marko Čadež.

Na poslovnom forumu učestvuju i ministarka industrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednik Federacije egipatskih industrija Mohamed Zaki el Sevedi i predsednik, Federacija trgovinskih komora Egipta Ibrahim Mahmud el Arabi.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vučić je poručio egipatskim investitorima da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrka, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha.

Obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, on je rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, kao i da ima dobru i obučenu radnu snagu. Dodao je da je to postignuto zahvaljujući teškim finansijskim reformama započetim 2014. godine.

Takođe, Vučić je podsetio da je Fajnenšl Tajms proglasio Srbiju za prvaka u regionu u prvilačenju direktnih stranih investicija proporcionalno broju stanovnika.

Istakao je da Srbija godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini.

"To govori o sistemu koji smo napravili i subvencijama, ali i o veštoj i obučenoj radnoj snazi i brizi koju pružamo svakom invstitoru", naglasio je Vučić.

Kaže da Srbi vole turistički da posećuju Egipat i da će ići u još većem broju i u šali dodao da jedna ajkula u moru u Egiptu ne može da uplaši Srbe.

"I vi ste dobrodošli u Srbiju, imamo fantastične ski centre i planine, kada vam je leti vruće dođite u Srbiju, koja ima puno neotkrivenih lepota", poručio je Vučić.

Starović: Važna poseta, Egipat ključna država u arapskom svetu

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija veoma je važna za Srbiju, budući da se radi o centralnoj državi u arapskom svetu, ukazao je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, dodajući da odnose dve države krasi duboko istorijsko prijateljstvo.

Starović je podsetio da je od 1955. do 1987. godine zabeležena ukupno čak 31 predsednička poseta, što Josipa Broza Tita Egiptu, ali i predsednika Nasera, Sadata i Mubaraka Beogradu.

"Nažalost, u prethodnih 35 godina nijedan predsednik Egipta nije posetio Srbiju, a to se upravo danas dešava", rekao je Starović za Tanjug.

Starović je precizirao da će u okviru posete predsednika al Sisija, biti potnisano čak 13 sporazuma i deklaracija iz različitih oblasti, kao i da je deo programa posete važan ekonomski forum, koji će okupiti više od 130 kompanija iz Egipta i Srbije.

"Nalazimo se na uzlaznoj putanji, ali je neophodno da takav razvoj političkih odnosa, prati i ekonomska saradnja i trgovinska razmena" rekao je Starović i izrazio uverenje da će krajnji rezultat posete biti i unapređenje ekonomskih odnosa i uvećanje trgovinske robne i investicione razmene.

Starović je rekao da se Egipat nalazi u fazi snažnog ekonomskog i investicionog zamaha, te da o tome najbolje govori interesovanje svih velikih i snažnih evropskih i svetskih država za inteziviranjem saradnje sa Kairom.

"Koristimo naše duboke istorijske odnose i naše prijateljstvo kao odličnu bazu za sve što želimo da izgradimo u budućnosti, a potencijali su i te kako veliki", ocenio je Starović.

Ambasador Egipta: Istorijska poseta

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah istakao je da je ovo istorijska poseta jer egipatski predsednik dolazi nakon 35. godina u Srbiju.

Salah je naglasio da dve zemlje imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih, podsećajući da bilateralne posete šefa egipatske države Srbiji nije bilo od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

"Predsednik Sisi je veoma srećan i zadovoljan što dolazi u ovu posetu. To je poseta koja se nije realizovala 35 godina", rekao je Salah za Tanjug.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

On je naveo da će u fokusu razgovora dvojice predsednika biti razvoj bilateralne saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

"Postoji mnogo prostora za razvoj bilateralne saradnje, a posebno imajući u vidu da je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu, pa tako i kapija za izvoznike iz Egipta u ovaj deo sveta. Takođe, Egipat, kao najveća zemlja na afričkom kontinentu, može da bude ulaznica srpskim izvoznicima u Afriku", poručio je Salah.

Egipatski ambasador dodaje da će na bilateralnom nivou predmet razgovora biti i saradnja na u oblasti informacionih tehnologija, poljoprivrede, trgovine, zdravstva, nano-tehnologija, turizma, zaštite životne sredine.

Salah je podsetio da će Egipat biti domaćin COP 27 sastanka Ujedinjenih nacija, posvećen zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, što će takođe biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Na pitanje kako dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj u vreme globalne krize, Salah je naglasio da je rat u Ukrajini naterao ceo svet da se suoči sa novom vrstom netradicionalnih pretnji, poput nestašice hrane, pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja, industrijskog gasa, goriva...

To je, ukazuje, nateralo zemlje širom sveta da rade na diversifikaciji izvora snabdevanja, jer su shvatile da ne mogu da zavise od jednog ili dva snabdevača strateških proizvoda.

"Tako Egipat pokušava da diversifikuje izvore pšenice, budući da smo ranije nabavljali čak 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine. Sada uključujemo još šest ili sedam zemalja u snabdevanje, uključujući i Srbiju, koja ima veoma kvalitetnu pšenicu. Već sam razgovarao sa nekoliko srpskih zvaničnika o uvozu srpske pšenice u Egipat", rekao je Salah.

On je primetio i da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa i izgradnji gasovoda za tečni naftni gas i da će u Egiptu, koji je veliki proizvođač tog gasa, biti srećni ako budu mogli da pomognu Srbiji u nabavci tog energenta.

Komentari (0)

Srbija