Politika

Stranka "Dosta je bilo" traži da se poveća izborni cenzus: Preduslov da se politička scena uozbilji

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

14:51

Stranka "Dosta je bilo" traži da se poveća izborni cenzus: Preduslov da se politička scena uozbilji
Stranka "Dosta je bilo" traži da se poveća izborni cenzus: Preduslov da se politička scena uozbilji - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Stranka "Dosta je bilo" pozvala je danas vlasti da izborni cenzus povećaju na pet odsto, kao preduslov da bi se politička scena u Srbiji uozbiljila.

"DJB smatra da je u najdubljem državnom interesu da se vrati cenzus od pet odsto i uvede stepenasti cenzus za koalicije: 10 odsto za dve opcije, 15 odsto za tri i tako dalje", ističe se u saopštenju.

Kako se ukazuje, Srbija ima 114 registrovanih političkih stranaka i na stotine pokreta, "što je tragikomično velik broj političkih opcija, dok tradicionalno samo četiri ili pet stranaka mogu samostalno da pređu cenzus".

"Potrebno je i vratiti direktan dvokružni izbor za gradonačelnike i predsednike opština koji je ukinula prethodna vlast pre 15 godina. D JB od svog osnivanja 2014. godine smatra da bi za Srbiju bio najbolji kombinovani većinsko-proporcionalni izborni sistem veoma sličan sistemu koji je bio u Vojvodini pre nego što ga je prethodna vlast ukinula", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija