Politika

Petar Petković: Počinioci ubistva 14 Srba u selu Staro Gacko nisu pronađeni – mrlja na obrazu Euleksa

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2022

-

09:35

Petar Petković: Počinioci ubistva 14 Srba u selu Staro Gacko nisu pronađeni – mrlja na obrazu Euleksa
Petar Petković govori na konferenciji za medije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da počinioci mučkog ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gacko, nedaleko od Lipljana, ni do danas, kada se navršava 23 godine od tog zločina, nisu pronađeni.

"Radi se o jednom od najtežih zločina, izvršenih nad Srbima u pokrajini, nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Počinioci do danas nisu pronađeni i to je odgovornost i mrlja na obrazu Euleksa i ostalih predstavnika međunarodne zajednice, koji su obustavili istragu pod sramnim obrazloženjem navodnog nedostatka dokaza. Masakr nad nedužnim civilima, nad Srbima koji su krenuli da skupljaju letinu, pokazuje svu dubinu ideologije mržnje albanskih ekstremista prema srpskom postojanju na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Međutim, kako je naveo, počinioci se nisu tu zaustavili, već su groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, više puta minirali i oskrnavili, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela.

Jasno je da žrtve i sa spomenika opominju da se zločin ne može sakriti i da će se za njega kad-tad morati odgovarati, kaže Petković.

"Zato zahtevamo od predstavnika privremenih institucija u Prištini da prekinu da štite teroriste i zločince, a međunarodnu zajednicu pozivamo da konačno ispuni obaveze iz svojih nadležnosti i uspostavi vladavinu prava u pokrajini, te da ponovo otvori istragu i pravdi privede počinioce ovog i svih drugih nerasvetljenih zločina, koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiju. Poslednja je prilika da Specijalni sud za zločine tzv. OVK rasvetli ovaj zločin i da tako međunarodna zajednica pokaže koliko je privržena pravu i pravdi i koliko je sposobna i voljna da istraje u rasvetljavanju svih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, on je naveo da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svoji stradalih sunarodnika, ali će isto tako nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodela počinjena nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Bez istine i pravde, bez odgovornosti za počinjene zločine ne može se izgraditi poverenje, niti doći do normalizacije odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini. Sa druge strane, nerasvetljeni zločini opominju i prete da mogu da se ponove, zato je neophodno da porodice postradalih žetelaca pronađu mir tako što će istina konačno ugledati svetlost dana", rekao je Petković.

Kancelarija podseća da je 23. jula 1999. godine u Starom Gacku ubijeno iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba.

Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

Komentari (0)

Srbija