Politika

Petković: Kurti lažima želi da sa sebe skine odgovornost

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

08:06

Petković: Kurti lažima želi da sa sebe skine odgovornost
Petar Petković govori na konferenciji za medije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarija za KiM Petar Petković kaze da je neistina upućena na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju je izrekao Aljbin Kurti o tome da Beograd navodno sabotira dijalog.

"Takav scenario postoji samo i isključivo u glavi i snoviđenjima Aljbina Kurtija koji se zbog svojih laži lako kvalifikovao za titulu barona Minhauzena", kaže Petković i tvrdi da je Beograd čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa sa Prištinom koju želi da postigne za pregovaračkim stolom.

Kaže i da se svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa Beograd uvek odazivao i dodaje da dok Kurti opsesivno napada predsednika Vučića istovremeno se trudi da jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama izazove novu krizu i destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije.

"Kakve je i da li je pozive Kurti primio, to nije na nama da analiziramo, već da se fokusiramo da u izazovnim i teškim vremenima koje generišu jednostrane akcije Prištine sačuvamo mir i stabilnost kao najveće svetinje i tome je predsednik Vučić nepokolebljivo posvećen. Nema sumnje da Vučićeva politika ekonomskog prosperiteta, napretka koji se ogleda u sve većim platama i penzijama, novim autoputevima, bolnicama i mostovima predstavlja trn u oku mnogih koji ga zbog toga kleveću", naveo je Petković.

Svoju posvećenost dijalogu Kurti bi lako mogao da pokaže tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština, onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano, kaže direktor Kancelarije za KiM.

"Sve ostalo, jalovi su i neuspešni pokušaji da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga. Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO. Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog međusobnog priznanja, nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše", poručio je Petković.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da je spreman da ode u Brisel kako bi se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da "Vučić stalno odlaže sastanak zato što ne želi da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina".

Prištinska Koha je prenela da je Kurti naveo da bi sastanak sa Vučićem u Briselu mogao da bude održan krajem avgusta, napominjući da je sastanak bio planiran za 19. jul, ali da je zvanični Beograd tražio odlaganje.

Komentari (0)

Srbija