Politika

Vučić sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini, potpisani sporazumi o saradnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

12:16

Vučić sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini, potpisani sporazumi o saradnji
Vučić sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini, potpisani sporazumi o saradnji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministarku spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilu Dladla, sa kojom je razgovarao pre svega o jačanju političkog dijaloga i snaženju ekonomske saradnje.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu ministarki Dladla i dodao da je ova bilateralna poseta ujedno i istorijska, jer je reč o prvoj poseti jednog ministra spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Srbiji.

"Ovo je izuzetno važan korak u jačanju odnosa i saradnje između naše dve prijateljske zemlje. Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend razmene poseta na visokom i najvišem nivou", istakao je Vučić i dodao da Srbija želi saradnju sa Esvatinijem na svim nivoima, saopštila je pres služba predsednika.

Sagovornici su ocenili da postoje brojne oblasti sa velikim potencijalima za dalji razvoj odnosa, te da je u tom cilju potrebno šire angažovanje u smislu konsolidacije i jačanja ugovorno-pravne regulative, posebno u oblasti trgovine i poljoprivrede, kao i da su obrazovanje, kultura i sport oblasti u kojima dve zemlje mogu dodatno da ojačaju odnose.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Vučić je rekao da su studenti iz Esvatinija pokazali izuzetne rezultate tokom školovanja u Srbiji i najavio povećanje broja stipendija.

Vučić je dodao da je takva politika u skladu sa posvećenošću naše zemlje svestranoj saradnji sa prijateljskim afričkim državama, sa kojima nas vezuje tradicionalno uzajamno razumevanje.

Ministarka Dladla je rekla da je impresionirana razvojem Srbije i da je naučila mnogo o merama koje je naša Vlada preduzimala kako bi npr. privukla strane investicije ili razvijala turizam, sa željom da budu primenjene i u Esvatiniju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik je zamolio ministarku Dladla da kralju Msvatiju III prenese srdačne pozdrave, uputivši i poziv Njegovom Veličanstvu da poseti Srbiju, što bi bila izuzetna prilika za detaljnije dogovore o daljim pravcima razvoja naših odnosa i saradnje, kao i definisanje konkretnih projekata u oblastima od obostranog interesa, navodi se u saopštenju.

Sporazumi o saradnji između Srbije i Kraljevine Esvatini

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladle više sporazuma sa ciljem unapređenja saradnje između dve zemlje.

Reč je o Sporazumu o kulturno-prosvetnoj saradnji, Sporazumu o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazumu o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Selaković je rekao da se ministarka Dladla nalazi u istorijskoj poseti Beogradu imajući u vidu da je u zvanično 32 godine dugoj istoriji Republike Srbije i Kraljevine Esvatini ovo prva zvanična poseta ministra inostranih poslova.

"Time je naše zadovoljstvo značajno veće. 1990. godine tadašnja Jugoslavija i Kraljevina Esvatini uspostavile su svoje diplomatske odnose, ali su naši odnosi značajno duži imajući u vidu da je naša država, nekada pod drugim imenom kao Jugoslavija, bila jedan od glavnih protagonista antiklonijalne borbe, borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike", rekao je Selaković.

Naveo je da od tada datira i naša pomoć Svazilendu, što je nekadašnje ime Kraljevine Esvatini, te dodao da je naše prijateljstvo jačalo i tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja.

"Potpisivanjem ovih pet veoma značajnih dokumenata pokazali smo našu opredeljenost za razvoj naših odnosa u budućnosti", istakao je Selaković i dodao da je uveren da Srbiju i Esvatini tek čeka period intrenzivnije saradnje.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo reči o različitim modalitetima saradnje dve zemlje naročito u oblasti poljoprivrede, sporta, turizma, ali i drugim oblastima.

Ministarka Dladla je rekla da Esvatini i Srbija imaju dugogodišnje bilateralne odnose još iz vremena kada je Srbija bila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i istakla da su veze između dve zemlje uvek bile zasnovane na međusobnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Između ostalog, izrazila je zahvalnost za stipendije koje su dodeljene studentima Esvatinija kroz program "Svet u Srbiji".

"Mogućnosti koje program donosi poslužiće mladim ljudima Esvatinija i obezbediti budućnost naše zemlje u godinama koje dolaze. Pozdravljam i cenim uveravanje Vlade Srbije da nameravate da povećate kvotu stipendija dodeljenih Esvatiniju u narednim godinama", rekla je Dladla.

Ona je izrazila zahvalnost i za humanitarnu pomoć od oko 35 tona prehrambenih proizvoda doniranih Esvatiniju tokom pandemije korona virusa.

Komentari (0)

Srbija