Politika

Ponoš: Na granici su me držali dva sata, rekli su mi da BIA hoće da razgovara sa mnom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

10:22

Ponoš: Na granici su me držali dva sata, rekli su mi da BIA hoće da razgovara sa mnom
Ponoš: Na granici su me držali dva sata, rekli su mi da BIA hoće da razgovara sa mnom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač pokreta "Srbija centar - SRCE" i kandidat na ovogodišnjim izborima za predsednika Zdravko Ponoš saopštio je da su njega i njegovu porodicu u četvrtak popodne zadržali na graničnom prelazu Batrovci, prilikom ulaska u Srbiju. 

On je naveo da mu je ulazak u zemlju bio zabranjen dok sa njim, kako mu je rečeno, "razgovor ne obave pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA)". Kako je rekao, posle oko sat i po vremena čekanja, vraćena su mu dokumenta i "obavešten je da BIA nije zainteresovana za razgovor".

Ponoš je danas, na konferenciji za novinare, upitao da li su on i njegova porodica "pod obradom" Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i po kom osnovu. Ponoš je rekao da je njemu i njegovoj porodici na dva sata zabranjeno da uđu u zemlju, uz objašnjenje da o "osobi njegovog profila" šef smene granične policije na prelazu treba da obavesti nadređene, a potom i da "treba da sačeka pripadnike BIA" zbog razgovora koji se na kraju nije ni desio.

"Da li smo moja porodica i ja pod obradom BIA"

"Da li smo moja porodica i ja pod obradom BIA i po kom osnovu", upitao je citirajući zakon koji takve nadležnosti daje BIA u slučajevima podrivanja ustavnog poretka, ugrožavanja bezbednosti u zemlji, organizovanog kriminala, terorizma i sličnih najtežih dela.

"Jesam li ja deo takve obrade? Da li je BIA zatražila od granične policije da nas zadrži? Ako sam pod obradom BIA, zašto to nisu uradili na neki drugi način, uputili poziv, došli na stan? Ako sam bezbednosno interesantan, valjda je normalnije da uđem u zemlju pa da me obrađuju, a ne da me spreče da uđem u zemlju", upitao je Ponoš.

Euronews TV

Ovim povodom oglasila se ranije i Stranka slobode i pravde (SSP) koja je navela da su "zadržavanje na granici i razgovori sa pripadnicima službe državne bezbednosti prilikom povratka iz inostranstva karakterisali vreme komunizma, koje je završeno pre više od 30 godina".

"Ili smo bar verovali da jeste“, navodi se u saopštenju SSP, u kome se od ministra policije Aleksandra Vulina traži da obavesti javnost "zašto su Ponoš i njegova porodica zadržani i na osnovu čije i kakve procene su bili predmet posebne kontrole".

Komentari (1)

mile

19.08.2022 22:19

Budi srećan što neko i hoće da razgovara s tobom.

Srbija