Politika

Brnabić sa predstavnicima UAE razgovarala o saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

15:12

Brnabić sa predstavnicima UAE razgovarala o saradnji
Abudulah Naser Lota i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa generalnim direktorom u Kabinetu premijera UAE Abdulom Lutom, da Srbija i UAE dele istu viziju i prioritete u budućnosti, a to su digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i nauku i sve ono što može da doprinese tome da Srbija postane društvo, čiji je razvoj zasnovan na inovacijama.

Brnabić je istakla da su kompanije iz UAE zainteresovane za ulaganje u našoj zemlji i da žele blisku saradnju, i najavila pokretanje velikog broja projekata sa kompanijama iz UAE u oblasti digitalizacije i inovacija, koja predstavlja značajan potencijal za saradnju.

Premijerka je naglasila da su razmena znanja i iskustava Srbije i UAE od velikog značaja za pozicioniranje naše zemlje u oblastima istraživanja, nauke, obrazovanja i inovacija, saopšteno je iz Vlade.

Ona je ukazala na to da bi projekti u oblasti konkurentnosti realizovani u UAE koji su imali najbolji efekat mogli da se primene i u Srbiji.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Brnabić je podsetila i na to da je u Dubaiju u maju ove godine potpisan Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade, istakavši da se tim dokumentom unapređuje razmena znanja i iskustava u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava i nauka.

Predsednica Vlade je uputila poziv sagovornicima da prisustvuju Bioteć Future Forumu, koji će u organizaciji WEF Centra za 4. industrijsku revoluciju biti održan u Beogradu 20. oktobra.

Prema njenim rečima, saradnja u oblasti inovacija i novih tehnologija predstavlja budućnost kojoj Srbija stremi.

Brnabić je naglasila da su odnosi Srbije i UAE na zavidnom nivou, ali da uvek ima prostora da se saradnja dodatno unapredi i učvrsti, uz ocenu da su obe strane spremne za angažovanje u tom smeru.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Luta je pohvalio napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti nauke i ocenio da se naša zemlja dobro pozicionirala na tom polju.

On je istakao da UAE mogu da ponude Srbiji značajne projekte koji su u Emiratima dali odlične rezultate i ponovio da je naša zemlja lider na planu nauke, inovacija i digitalizacije, što je oblast u kojoj će dve zemlje unapređivati saradnju.

Delegacija UAE je takođe imala sastanke gde su im predstavljeni Biosens Institut, Institut za veštačku inteligenciju i BIO4 kampus.

Dalje su predviđene posete IT kompanijama: Nordeus, 3lateral, Anari AI i Iervolino Studio.

Komentari (0)

Srbija