Politika

Formirana Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Srbije

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2021

-

19:30

Formirana Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Srbije
Formirana Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava Srbije - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa koja će izraditi Nacrt akta o promeni Ustava Srbije formirana je danas na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a čine je stručnjaci, predstavnici Ministarstva pravde, Udruženja tužilaca, Društva sudija.

Među članovima Radne grupe, kojom će predsedavati predsednica tog odbora Jelena Žarić Kovačević, su i redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, sudija Ustavnog suda i član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, zamenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković, pomoćnik Ministra pravde Jovan Ćosić, zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Darko Radojičić i viši savetnik u Ministarstvu pravde Vladimir Vinš.

Odbor je jednoglasno usvojio Odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Nevena Veinović, Željko Tomić, Olja Petrović, Vuk Mirčetić, Uglješa Mrdić, Dubravka Kralj, dr Balint Pastor, Toma Fila, Đorđe Todorović i Violeta Ocokoljić.

Žarić Kovačević podseća da je Narodna skupština prihvatila Predlog vlade za promenu Ustava i da je sada došao trenutak da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nastavi sa svojim poslom.

"Mi smo do sada imali sedam javnih slušanja, bila su održavana u Narodnoj skupštini, ali i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Sada ćemo sve to rezimirati i dostaviti članovima Radne grupe kako bismo ih upoznali sa svakim mišljenjem koje je izneto, kako bismo na jedan odgovoran način pristupili izradi akta o promeni Ustava", rekla je Žarić Kovačević.

Ona je podvukla da predlog više neće moći da se menja, odnosno da se isključivo radi o izmenama koje se tiču pravosuđa, a nikako o izmenama koje se tiču KiM, teritorijalne celovitosti, suverenitetu ili bilo kojoj drugoj oblasti koju Ustav reguliše.

Komentari (0)

Srbija