Politika

Moskvi se nisu dopali navodi ministarke Mihajlović o ruskoj zloupotrebi Srbije: "Slabo je upućena u realnost"

Komentari

Autor: Tanjug, Ria.ru, RSE

30/08/2022

-

15:03

Moskvi se nisu dopali navodi ministarke Mihajlović o ruskoj zloupotrebi Srbije: "Slabo je upućena u realnost"
Moskvi se nisu dopali navodi ministarke Mihajlović o ruskoj zloupotrebi Srbije: "Slabo je upućena u realnost" - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović, AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je u izjavi za RIA Novosti na navode potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović koja je nedavno ocenila da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama "zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova, koje Lavrov vodi, saopštilo je da "Rusija ne pokušava da zloupotrebi prijateljske odnose sa Srbijom, a da izjave zvaničnika nikome ne daju povod da se Moskvi prebacuje suprotno", prenose RIA Novostima.

Komentarišući izjavu Mihajlovićeve, ocenjuju da je "po svemu sudeći, Mihajlović slabo upućena u realnost" odnosa dve zemlje. U ruskom MSP je rečeno da ocene i izjave ruskih zvaničnika nikome ne daju povod ni pravo da Rusiju optužuje za pokušaje zloupotrebe tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa sa Srbijom, koji se, kako je navedeno, "postojano grade na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumevanju".

"Sa Srbijom imamo puno međusobno razumevanje o aktuelnim pitanjima međunarodne agende. U kontaktima sa partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini u kontekstu specijalne vojne operacije. Poštujemo težnju Beograda da u ovim teškim uslovima održi uravnoteženu i, što je najvažnije, nezavisnu politiku", rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

Kako je navedeno, "takav uravnotežen pristup ogleda se u uzdržanom odnosu rukovodstva Srbije prema politici sankcija Zapada, principijelnoj nespremnosti da u njoj učestvuje na štetu sopstvenih interesa".

"Naravno, reč je o suverenom izboru, sa kojim, inače, na Zapadu ne mogu da se pomire i, za razliku od nas, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbe", rečeno je u ruskom MSP-u.

Šta je rekla Mihajlović

Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je 24. avgusta, nakon posete ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Moskvi i njegovog sastanka sa Lavrovom, da Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da naša zemlja podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.

"Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", smatra Mihajlović.

Ona je još rekla da Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu “predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije”.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

"Iako govori o prijateljstvu dve države, ovakvim ponašanjem na delu pokazuje suprotno", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana.

"Politika Vlade i predsednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom", rekla je Mihajlović

Sastanak Lavrova i Vulina i reakcije

Na ovu izjavu reagovao je ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Aleksandar Vulin 24. avgusta navodeći, između ostalog, da Lavrov "ne tera Srbiju na bilo šta, visoko ceni našu neutralnost i razume našu poziciju i po pitanju sukoba u Ukrajini i po pitanju poštovanja međunarodnog prava i nikada nije pokušao da našu politiku usmeri ili promeni”.

Vulin je izjavio 22. avgusta na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi da je "Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije".

Kako je objavljeno na sajtu ruskog MSP, Lavrov je pre sastanka sa Vulinom rekao da su Rusija i Srbija dosledno privržene principima nedeljivosti i ravnopravnog karaktera bezbednosti, koji obavezuju sve zemlje da ne jačaju svoju bezbednost na račun drugih. Takođe je rekao da Zapad, na čelu sa SAD, vodi politiku koja je usmerena na podrivanje svih principa osiguranja evropske bezbednosti dogovorenih u okviru OEBS i dodao da Zapad vodi politiku ukidanja svojih obaveza, "i na Balkanu, i u situaciji u Ukrajini koju je isprovocirao Zapad.

Inače, ovim povodom stigle su i reakcije iz Evropske unije. Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu, napisao je na društvenoj mreži Tviter 23. avgusta da kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju.

 

Komentari (0)

Srbija