Politika

Priština traži artefakte koji su izloženi u Beogradu, Ministarstvo kulture Srbije: Pokušaj preotimanja kulturnog nasleđa

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

31/08/2022

-

13:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta uputilo je preko Tvitera više od deset zahteva da Beograd, kako navode, "vrati" deo arheloškog bogatstva sa Kosova i Metohije, iz perioda ranog i kasnog neolita, bakarnog i metalnog doba, kao i ranog srednjeg veka, pronađenog na Kosovu. Iz Beograda da Priština nastavlja s kampanjom preotimanja kulturnog nasleđa.

U februaru 1999. godine, deo eksponata pronađenih na Kosovu, izložen je u Beogradu. Posle oružanog sukoba, artefakti su ostali, delom u Etnografskom, delom u beogradskom Narodnom muzeju, a kosovsko Ministarstvo kulture traži "da ih Beograd vrati u Prištinu".  

"Srbija je odgovorna za 1247 eksponata, koje je otela tokom rata i koji nikada nsu vraćeni kući. Pravo vlasništva se mora poštovati, ti eksponati su deo kosovske muzejske zbirke", piše u tvitu.

Iz srpskog ministarstva kulture odgovaraju da Priština, kako tvrde,  "nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta", sa čime je saglasan i direktor Doma kulture u Gračanici.

"Ne treba vraćati ništa što suštinski nije deo kulturnog konteksta ovog prostora, a ono što se nalazi u Beogradu nije ni vlasništvo Aljbina Kurtija, ni bilo koje političke elite u Prištini i suština je jedino u tome. Politizacija da bi se nekako oblikovao novi kosovarsko-administrativni identitet. Ovo su prostori na kojima se na jednoj reči zasniva nacija", kaže za Euronews Srbija direktor Doma kulture Gračanica, Živojin Rakočević.

Za albanske stručnjake iz oblasti kulturne baštine na Kosovu, sporni eksponati su deo kosovske kulture, dok srpski poznavaoci ove oblasti, misle potpuno drugačije. 

"Možemo reći da je kultura na Kosovu autohtona ilirska kultura koja je preneta i nasleđena i u Srednjem veku i koja u srednjem veku doživljava mešanje kultura sa srpskom kulturom, a zatim dolaskom Osmanskog carstva, dolazi do mešanja sa osmanskom kulturom", kaže Bedri Muhadri iz Udruženja istoričara "Ali Hadri".

Rakočević, sa druge strane, ističe da "ovde postoje tri nasleđa - Srpsko, Osmansko i Albansko, dok kosovarsko kulturno nasleđe ne postoji".

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci u pismu Međunarodnom savetu muzeja navodi da Srbija ima obavezu da vrati eksponate na Kosovo, dok iz srpske komisije za saradnju sa UNESCO poručuju da "o svim dobrima koja se nalaze na  Uneskovoj listi brine zemlja potpisnica konvencije zaštite kulturnih dobara, a to je u ovom slučaju Srbija".

Komentari (0)

Srbija